Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Oporba u BiH nakon izbora želi jedinstveno u vlast, neprihvatljiva im je SDA

Blok oporbenih bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH nastupit će jedinstveno u pregovorima o uspostavi nove vlasti u toj zemlji, a sve su suglasne kako je HDZ BiH neizbježan koalicijski partner, potvrdio je u utorak predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić.
On je u Sarajevu organizirao prvi formalni postizborni sastanak čelnika desetak političkih stranaka koje su na izborima 2. listopada podržale kandidaturu SDP-ova Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH, a cilj je bio utvrditi postoji li spremnost za nastavak takve suradnje.

Nakon sastanka Nikšić je novinarima kazao kako blok predvođen SDP-om, Narodom i pravdom (NiP) i Našom strankom (NS) ostaje jedinstven i nakon izbora i kako će zajednički pregovarati s potencijalnim partnerima iz hrvatskog i srpskog korpusa.

  • Nastavljamo koordinaciju ovih političkih stranaka, kazao je Nikšić pojašnjavajući kako se suradnja odnosi na sve one koji su prešli izborni prag i dobile mjesta u parlamentima te kako se to odnosi na suradnju na svim razinama vlasti.

Potvrdio je i kako je za većinu čelnika dosadašnje oporbe neprihvatljiva jedino suradnja sa Strankom demokratske akcije (SDA), koja je dio vladajuće koalicije bila u protekle četiri godine.

Na pitanje tko su im potencijalni partneri s hrvatske i srpske strane Nikšić je odgovorio kako je već bilo puno kontakata te kako se podrazumijeva razgovor sa svim političkim partnerima koji su “neizbježni na svim razinama”.

  • Na višim razinama vlasti HDZ BiH je neizbježan, bio je izričit Nikšić ostavljajući istodobno otvorenom mogućnost da sa srpske strane to budu ili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika ali i oporbeni blok kojega čine Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS).

Federalna oporba za sada će u očekivanju objave konačnih izbornih rezultata izraditi zajedničke programske ciljeve i ponuditi ih potencijalnim koalicijskim partnerima.

Pridružuju se također zahtjevima da Središnje izborno povjerenstvo ne dodjeljuje mandate za Dom naroda parlamenta Federacije BiH dok se ne pojasni sadržaj odluke visokog predstavnika koji je nametnuo izmjene izbornog zakona i uredio novi ustroj tog tijela.

I u SIP-u su ranije potvrdili kako s Uredom visokog predstavnika očekuju pojašnjenja o tome kako popuniti federalni Dom naroda koji bi ubuduće trebao imati po 23 zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda te 11 iz reda ostalih. (hrt.hr)