Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sirene odjekuju ukrajinskim gradovima, iznad Kijeva oboreni ruski projektili

Rusija je ponovno raketirala nekoliko dijelova Ukrajine pa su se u subotu diljem zemlje oglasile sirene za zračni napad.Ukrajinske vlasti i mediji izvijestili su o eksplozijama u sjeverozapadnom gradu Rivneu, u širem području Kijeva te Odesi, među ostalim regijama.

Sustav protuzračne obrane bio je aktivan, navele su vlasti glavnog grada.

Dužnosnici su na društvenim mrežama podijelili videozapise koji navodno prikazuju kako ukrajinski borbeni zrakoplov obara ruski projektil.

Ukrajina je presrela pet projektila usmjerenih na Kijev, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je napade na glavni grad. “Oglašavaju se sirene za zračni napad”, napisao je Kličko na svom kanalu na Telegramu i savjetovao građanima da ostanu u skloništima za zračni napad.

Ruska vojska pojačano napada ukrajinsku civilnu infrastrukturu, uključujući elektrane, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je već uništeno oko 40 posto energetske infrastrukture.

Ukrajinske vlasti u subotu su ponovno izvijestile o problemima s opskrbom energijom i vodom u zemlji.

Proruski vojni blogeri izvijestili su da je devet bombardera Tupoljev Tu-160 sudjelovalo u najnovijim napadima na ukrajinski teritorij.

Objavili su i video snimke koje navodno prikazuju ruske raketne napade na Ukrajinu. Snimke se nisu mogle neovisno provjeriti.

Izvori bliski Kremlju tvrde da je napadnuto ukupno 12 gradova i regija, uključujući regiju Dnjepropetrovsk i grad Lavov. (N1)