Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajina: Bahmut i Avdiivka i dalje u fokusu ruskih napada

Ruske snage su neumoljive u svojim pokušajima da zauzmu istočne ukrajinske gradove Bahmut i Avdiivku, ali ne postižu napredak, objavila je ukrajinska vojska u srijedu, dok je promoskovski dužnosnik rekao da Rusi napreduju.

Ta dva grada zajedno s drugim obližnjim mjestima u industrijskoj regiji Donjecka u epicentru su ruskih napada, stoji u priopćenju glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

  • Neprijatelj nastavlja s napadom na grad Bahmut. Međutim, naši branitelji hrabro drže grad, odbijaju brojne napade neprijatelja, objavio je glavni stožer, dodajući da su ukrajinske snage odbile 57 ruskih napada na Bahmut i druge gradove.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske snage postigle samo “marginalni napredak” u pokušaju da opkole Avdiivku i da su izgubile mnogo oklopnih vozila i tenkova.

Ali Denis Pušilin, vođa dijela regije Donjeck pod kontrolom Moskve postavljen od strane Rusije, rekao je da se većina ukrajinskih snaga povukla iz tvornice metala u zapadnom Bahmutu i da ruske snage napreduju.

Reuters nije uspio provjeriti te tvrdnje na terenu.

Dok su napredni zapadni borbeni tenkovi počeli pristizati u Ukrajinu uoči očekivane protuofenzive njezinih snaga, ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je Moskva svojim trupama poslala stotine novih i obnovljenih tenkova. (M.M./Hina/HRT)