Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mike Pence objavio kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence, koji je odano služio Donaldu Trumpu, ali se nakon napada na Kapitol 2021. okrenuo protiv njega, u srijedu je formalno objavio kandidatutu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

  • Uvijek ću biti ponosan na napredak koji smo zajedno postigli za jaču i prosperitetniju Ameriku, rekao je Pence u video poruci, kritizirajući sadašnjeg demokratskog predsjednika Joea Bidena, ali ne imenujući nijednom izravno Trumpa.

Jako je rijetko da se bivši potpredsjednik kandidira protiv predsjednika za kojeg je radio. To se u američkoj povijesti dogodilo svega nekoliko puta.

Pence pred sobom ima težak zadatak jer ima potporu samo 5 posto republikanskih birača, zaostajući za Trumpom za 44 postotna boda, po ispitivanju Ipsosa za Reuters u svibnju.

Pence, koji je u srijedu napunio 64 godine, odmjerit će snage s Trumpom i još najmanje desetero kandidata za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke koja je u biti bitka između dvojice favorita, Trumpa i guvernera Floride Rona DeSantisa.

Pence će kampanju službeno početi kasnije tijekom dana nedaleko od Des Moinesa, glavnog grada Iowe, nakon čega će se navečer susreti s biračima u gradskoj vijećnici, što će prenositi CNN. Penceova kampanja prijavila je njegovu kandidaturu Saveznom izbornom povjerenstvu u ponedjeljak.

Pence, konzervativni kršćanin, fokusirat će dobar dio kampanje na Iowu, prvu državu koja će glasati za nominaciju iduće godine. Iowa ima značajan broj evangeličkih birača među republikancima. Pence se nada da će mu dobar rezultat u toj državi dati zamah u utrci.

Pence je često branio Trumpa za vrijeme njegova burnog četverogodišnjeg boravka u Bijeloj kući. No izazvao je njegov bijes kada kao ceremonijalni predsjednik Senata nije želio zaustaviti potvrdu Bidenove pobjede 2020.

Pence je rekao da nema ustavnu ovlast miješati se u izborne rezultate. Trumpovi pristaše napali su Kapitol tijekom procesa potvrde izbornih rezultata 6. siječnja 2021. natjeravši Pencea i zastupnike na bijeg. (M.M./Hina/HRT)