Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Zašto nam je lagala?

Laž je svjesno izrečena neistina ili obmana. Svatko slaže barem jednom u životu, tako tvrde psiholozi. Ponekad ljudi lažu bez određene namjere, pokušavajući se zaštititi od emocionalne boli. Općenito pravilo glasi: gdje je laž, tu je i strah, i to od prijekora, kazne, strah da smo učinili nešto loše i neprimjereno, da ćemo nekome učiniti nešto loše ili da će se nešto okrenuti protiv nas… Laž je povezana i s iluzijom, prijevarom i nesposobnošću podnošenja onoga što nam se događa u životu.
Svakome se od nas dogodi da laže. Ženi, šefu, mužu profesoru, kome god. Ali nisu sve laži iste. Kad ja ležem ženi da sam bio na poslu i sa šefom ozbiljno bistrio budućnost naše tvrtke a zapravo am se kurvao u motelu na autocesti, to je jedan oblik laganja. Strašan i za svaku pokoru, reklo bi se smrtni grijeh. Ali kada laže predsjednica e onda je to drugačija laž. Naime ja lažem svojoj ženi i nikome više. Ona će mi možda i oprostiti, ali kad lažem četiri i kusur milijuna svojih građana onda je to laž za opoziv predsjednice jer je njezina vjerodostojnost dovedena u pitanje. Nije predsjednica Linda ili Ko god. Ona je institucija koja predstavlja moju zemlju. Ona predstavlja MENE a ja o sebi imam visoko mišljenje i ne dopuštam da me tko god predstavlja tko zna gdje.

Naime, bez obzira što djevojku kojoj vjetar  mrsi kosu dok se igra po poljanama Grobnika dakle pastiricu nalik na Haidi iz romana Johane Spiri ja nisam birao za predsjednicu ipak je ona institucija koju kao legalist priznajem za predsjednicu. Shodno tome od nje očekujem za predstavlja i mene. Da bude transparentna i iskrena a ne  u najmanju ruku nedorečena i tajnovita. Koji kurac ona ima postavljati moju zemlju kao neki faktor u američkoj politici. Pa da je i Angela Merkel u europskoj politici pred kojom svi stoje mirno Linda je trebala biti malo uravnoteženija. Hrvatska je tako nebitna i nevidljiva na međunarodnoj političkoj karti da je ovaj potez žene koja se naziva predsjednicom RH ridikulozan ali i psihijatrijski zabrinjavajući. Naime pokazuje nam da se jedna od institucija naše zemlje ponaša nesuvislo što je u krajnjoj liniji opasno sa stanovišta nacionalne sigurnosti. Zamislite da vam se u lokalnoj birtiji ukaže Donald sa namjerom da utječe na vašu vanjsku politiku. Hm, vjerujem da bi pozvali 112. Ovako je sa šeficom kabineta i bez ikoga drugoga otišla pazi sad u službeni posjet u zemlju u kojoj se do sveta tri kralja ne radi barem ne u političkim strukturama vlasti. Dobro ako je išla da joj dupe vidi puta što nam to ne kaže nego zove jadnu Slavicu da naprave turističku razglednicu u kojoj ne odgovori suvislo niti na jedno jedino pitanje nego mulja kao ja kad se vratim doma iz dobre ševe pa lažem da sam bio sa šefom. Moš si mislit. I to k  tome, nakon što je domaća medijska javnost počela postavljati sve veći broj pitanja koja su one idiotese na Pantovčaku toliko uspaničile da su joj savjetovali da se ukaže i nešto istrkelja. Rekao bi Hamlet „Nešto je trulo u državi Danskoj“… oprostite Hrvatskoj.
Jer, kada su na prijemu povodom pravoslavnog Božića, kojeg uzgred budi rečeno „naša“ predsjednica NIJE čestitala, pitali premijera o njezinu putu on je to diplomatski skrenuo ministru vanjskih poslova a ovaj je konstatirao nešto poput uspješne suradnje sa Pantovčakom čiji predstavnik, čitaj savjetnik predsjednice, sjedi na svakodnevnom kolegiju Ministarstva vanjskih poslova, dočim je ovaj već neko vrijeme zaposlenik tog istog Ministarstva jer je iznenada preselio sa brda u dolinu zrinjevačku.

Dalo bi se sve to još nekako pokusati na narod nije blesav ili da mu se hladno fućka ili jebe za sve, kako hoćete ali nemojte onda poslije plakat i kukat kako ste mislili ali…. Linda je u domaju trebala u petak ali joj se tako omililo razgovarat sa tipovima koji će to onda objavit na tviterima i fejsbukovima li možda neće jer ne bi željeli da ih se vidi kako su nešto laprdali sa takvom političkom kreaturom kao što je ona da će nam se povratit u nedjelju. Imaju i ameri malko političkog ponosa kad smo već mi zaboravili što je to i kako se izgrađuje. Uostalom izgrađivati renome vlastite zemlje znači pitati o tome ljude poput Milade Privore ,Vanje Tuđman, dr. Maštruka i inih naših diplomata koji znaju a ne naslućuju. Konačno u svo vrijeme Lindine putešestvije preko velike bare nije se sjetila izjavu dati iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u pratnji  veleposlanika nego na bučnom raskršću ili ispred turističkog pogleda prema Bijeloj kući. Bljak!!!
A bila je ona i veleposlanica u SAD-u. Tko zna kako je tada sve djelovala u korist svoje zemlje…..osim što je od tamo prešla izravno u NATO. Zbrka i konfuzija, malo u glavi a još manje u politici.

Tužno i žalosno. Po sve nas. Uostalom živi bili pa vidjeli.

 
Za OG portal Franjo Biundović