Kadroviranje podobnih dobiva epilog i u MIOŠ-u

–Karlovačka županija i stranačka politika srušile kvorum Školskog odbora u MIOŠ-u – nastavak priče o političkom kadroviranju donosi KAportal.
Mješovito industrijsko-obrtnička škola danas je trebala dobiti novog starog ravnatelja na sjednici Školskog odbora, ali nije. Sjednica Školskog odbora je održana, ali uz prisutnost samo tri od sedam članova. Naime, predstavnici osnivača, odnosno političke vlasti i predstavnica roditelja Nives Tariba, se nisu pojavili i tako srušili kvorum potreban za izglasavanje ravnatelja.
Time se potvrđuje priča da je politička vlast iz sebi znanih razloga odlučila ukloniti s funkcije dosadašnju ravnateljicu Snježanu Erdeljac na čijoj su strani i većina nastavnika i većina roditelja i postaviti Roberta Erdeljca. Njemu je, podsjetimo, svojevremeno smjenjivanje s mjesta ravnatelja Šumarske škole zbog nezakonitog upisivanja učenika u školu najveća mrlja u poslovnoj karijeri, no prema nekim informacijama ne i jedina.
Nakon što vlast putem pritiska preko svojih emisara na članove Roditeljskog vijeća nije uspjela pridobiti na svoju stranu većinu roditelja, a predstavnici roditelja i nastavnika po zakonu na školskom odboru moraju javno samo potvrditi odluku svog članstva, jedino što joj je preostalo da spriječi reizbor dosadašnje ravnateljice je da sruši kvorum u Školskom odboru u kojem su 4 člana bila za dosadašnju ravnateljicu, a predstavnici politike protiv. U tome su i uspjeli. Jasno je zašto se predstavnici vlasti nisu pojavili na sjednici; jer mimo volje nastavnika i roditelja žele nametnuti kontroverznog Roberta Erdeljca. Odgovor na pitanje zašto je pak predstavnica roditelja Nives Tariba eskivirala sjednicu malo je zamršeniji, ali se također svodi na zakon političke (pri)sile. Svoj je nedolazak i odbijanje da potvrdi ono što su roditelji odlučili par sati prije sjednice opravdala prozirnim objašnjenjem da se ne može pojaviti jer je u tijeku inspekcijski nadzor u školi, iako to s procesom izbora ravnatelja nema nikakve veze.
Usudili bi se tvrditi na ovom mjestu da u drugom grmu leži zec, u scenariju koji je duboko ukorijenjen u političko odlučivanje na lokalnoj razini, samo je sad rijetka prilika kad izlazi pred lokalnu javnost. Naime, Tariba je djelatnica gradske uprave, pa joj je „prijateljski“ savjetovano kako je za nju najpametnije postupiti, odnosno izigrati volju i povjerenje drugih roditelja u korist interesa stranačke klike.
Cilj ovog rušenja kvoruma Školskog odbora MIOŠ-a nije jalova osveta, već racionalna odluka guranja procesa izbora ravnatelja u smjeru nedemokratskog odlučivanja, odnosno zaobilaženja zakonskih rješenja koja forsiraju demokratsko odlučivanje o ravnatelju jedne škole gdje ravnatelj postaje onaj s većinom glasova nastavnika, roditelja i predstavnika osnivača, to jest politike. Naime, ukoliko se ova opstrukcija kvoruma nastavi, Ured državne uprave prema zakonu može raspustiti Školski odbor i imenovati tročlano povjerenstvo u kojem mišljenje roditelja ili nastavnika više neće biti važno s predvidljivim epilogom; politička vlast će si izabrati ravnatelja koji joj najviše odgovara. (kaportal.hr)
Facebook Comments