Aktualno OG sada Ogulin

Bike park u Ribarićima skupo plaćen, a od njega ni “B”!

Došlo nam je proljeće i pred nama su sunčaniji dani, pa će se mnogi odlučiti na vožnju biciklom. Prilika je to da podsjetimo buduću gradsku vlast na potrebu uređenja biciklističkih staza u gradu i okolici, ali i da se sjetimo Bike parka u Ribarićima , koji je svečano otvoren pred skoro 9 godina. U uređenje je utrošeno, za naše prilike, dosta novca, ali ono što smo vidjeli prigodom našeg posjeta Bike parku, razočaralo nas je. Mi nismo uočili (ili ne vidimo dobro?) ni staze, ni parka, ni “bike-a”, nego samo uređeno parkiralište kraj Vatrogasnog doma u Ribarićima. U gradsku smo upravu stoga uputili nekoliko pitanja na ovu temu, a oni su ih proslijedili u Turističku zajednicu Grada Ogulina, te nam je odgovore dostavila Aleksandra Kolić Puškarić.
Kako je počelo 
Tako doznajemo da je uređenje Bike parka Ribarići bila aktivnost Turističke zajednice grada Ogulina u 2008. godini u okviru krovne akcije i opredjeljenja Hrvatske turističke zajednice za akciju Zeleni cvijet u svrhu poticanja uređenja i korištenja zapostavljenih, ali perspektivnih površina za razvoj turističke ponude i poboljšanja uvjeta boravka turista. Projekt je podržan i od strane Ministarstva turizma s potporom od 50.000,00 kuna što je utrošeno na uređenje bike parka, nabavku i postavljanje signalizacije, projektiranje 2. faze rute bajke, te promotivne aktivnosti, kao što su posjeti novinara i studijska putovanja novinara.
Voditelj aktivnosti i projekta bila je Turistička zajednica grada Ogulina. Aktivnost je ukupno koštala 28.529,21 kunu, te je uključivala slijedeće usluge: izrada idejnog rješenja uređenja bike parka i hortikuluralnog rješenja uređenja parka, nabavka sadnica, te otvorenje parka u lipnju 2008. godine za vrijeme održavanja Ciklobajke-rekreativne biciklijade u okviru Ogulinskog festivala bajke. Bike park uređen je uz veliko učešće DVD Ribarići pri čemu su, u području troška izvođenja radova, financirani jedino sati rada strojeva/kamiona i utrošen materijal
I dalje predstavlja infrastrukturu s potencijalom razvoja
 Zanimalo nas je tko ga i na koji način sada koristi, a doznajemo “da u skladu sa Studijom za implementaciju cikloturističke signalizacije u Karlovačkoj županiji, Bike park u Ribarićima i dalje predstavlja infrastrukturu s potencijalom razvoja cikloturističke ponude, pogotovo ako bi se dodatnim ulaganjima razvila adrenalinska dimenzija. Međutim, ispostavilo se da nedostatak ugostiteljske infrastrukture ipak umanjuje njegovu uporabnu vrijednost” Tako nam je odgovoreno, ma što to značilo!
Za cijelo područje grada Ogulina još ne postoji infrastruktura za brojanje turista, tzv. brojači posjetitelja, pa nismo uspjeli doznati koliko je biciklista uopće posjetio Bike park.
Teško je u tom smislu odrediti konkretan broj obzirom da su i park i biciklističke rute namijenjene individualnim korisnicima i za organizirane rute. Svakako možemo reći da je Bike park u Ribarićima izazvao interes kod novinara koji pišu za specijalizirane časopise, pogotovo iz Nizozemske i Belgije, a na sajmu cikloturizma u Nizozemskoj, infrastruktura bike parka je bila tema tiskovne konferencije nakon čega je objavljen članak u časopisu Fietssport. Zaista je tada Karlovačka županije bila pionir u smislu razvoja cikloturističke infrastrukture u odnosu na ostatak Hrvatske za što je nizozemsko tršište bilo izuzetno zainteresirano. I prije otvorenja bike parka, Udruga Moj bicikl iz Zagreba u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ogulina i DVD Ribarići, organizirala je nekoliko biciklijada u Ogulin, kao npr. Witch challenge biciklijada, još za vrijeme Festivala vila i vještica. Potom je parku pridodan epitet scene Ogulinskog festivala bajke za vrijeme održavanja Ciklobajke. U suradnji s Maticom iseljenika i HOC Bjelolasicom posjećen je kao jedna od točaka sklopu projekta Eco Task Heritage Force pri čemu su djeca hrvatskih iseljenika sudjelovala u radnim akcijama čišćenja u domovini svojih predaka“- rekla nam je Aleksandra Kolić Puškarić.

Danas od bicikla ni “B”
Na žalost, prilikom našeg obilaska tog područja, osim jednog bijelog natpisa “Start” na asfaltu tamošnjeg velikog parkirališta, nismo uspjeli uočiti barem nešto što bi asociralo na biciklistički park. Ni prometna signalizacija nije naklonjena potencijalnim biciklistima – namjernicima, jer uglavnom ni ne postoji, a samo dva, uvjetno rečeno putokaza, su praktično u nečitkom stanju što možete vidjeti i na fotografijama.  Danas, devet godina kasnije, od svega imamo samo “infrastrukturu s potencijalom razvoja cikloturističke ponude“. Goluba na grani.
Na naš upit tko je financirao uređenje velikog parkirališta (sa iscrtanim mjestima) kraj Doma u Ribarićima i koliko je to koštalo, doznajemo da ova aktivnost nije provedena od strane TZ grada Ogulina. Stoga smo taj upit proslijedili u gradsku upravu 11. travnja, a odgovor, naravno, još očekujemo.