Aktualno OG sada Ogulin

Dr. Josip Zorko već tridest godina u ogulinskoj bolnici

Ravnatelj Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, od nedavno je Dr. Josip Zorko, poznati inetrnista, kardiolog, koji već trideset godina radi u našoj bolnici. Ogportal je za naše čitatelje pripremio razgovor s ovim liječnikom, te se nadamo da ćete sa zanimanjem čitati.

Kad ste i kako došli u Ogulin?

Po završetku studija medicine u Rijeci 1987. godine tražio sam bolnicu u kojoj bi mogao obaviti pripravnički staž. Budući da se u KBC Rijeka na potonje čekalo oko godinu dana javio sam se u OB Ogulin gdje sam odmah mogao započeti sa stažiranjem, a Ogulin mi se i dopao jer je vrlo sličan mjestu u kojem sam odrastao – Skradu.

Vaš doprinos u Domovinskom ratu bio je velik!

Domovinski rat zatekao me na specijalizaciji, a ja sam osjećao potrebu da budem nazočan tamo gdje me se najviše trebalo, gdje mogu dati najveći doprinos obrani domovine – u Ogulinu, ogulinskoj bolnici, na ratištu u Saborskom… Ponosan sam na svoj ratni put, stekao sam brojne prijatelje koji i dan danas imaju posebno mjesto u mom srcu, smatram da sam se časno i savjesno odužio domovini.

Kako ocjenjujete stanje u zdravstvu?

Kada se govori o zdravstvu općenito prvo moramo istaknuti da zdravlje ne može biti roba i od tog stajališta mora se početi promatrati situacija i u RH. Znamo da postoji kriza javnih financija, te nezaustavljiv rast troškova u zdravstvu, kao i ubrzano starenje stanovništva. Znamo da je u zdravstvu potrebna skupa medicinska oprema te visokoobrazovani kadar, a što je skupo.

Racionalizacija troškova u zdravstvu teško će se moći provesti bez smanjenja kvalitete i obuhvata zdravstvenih usluga, ali smatram da je moguće racionalnijim korištenjem resursa u zdravstvu umanjiti sadašnje troškove. Pri tome mislim na posvećivanje dodatne pozornosti na preventivnu zdravstvenu zaštitu, razvijanje primarne razine zdravstvene zaštite, tako da se sekundarna zdravstvena zaštita rastereti brojnih često nepotrebnih skupih pretraga. Pri tome treba voditi brigu o tome da je svaki pacijent jedinka za sebe, te mu se treba pristupati individualnim pristupom. Za sve to potrebni su dodatni ponajviše ljudski resursi,a za koje znamo da će biti teško nadoknaditi u skorije vrijeme.

Velik broj bolnica je u dugovima. Što je s ogulinskom?

U zdravstvu nikada nije bilo dovoljno financijskih sredstava za sve što ono zahtijeva, prije Domovinskog rata a ni nakon njega. Ravnatelji koji su upravljali bolnicom od rata do danas trudili su se svako prema svojim menadžerskim sposobnostima, netko više a netko manje uspješno, ali to je uvelike ovisilo o financijskoj i političkoj situaciji u zemlji. Još smo uvijek tu…nismo bili prisiljeni otpuštati djelatnike, morali smo se prilagoditi različitim situacijama te neke djelatnosti razvijati više, neke manje, tako da je i danas razina zdravstvene zaštite zadovoljavajuća. Postoje četiri osnovna odjela što nas svrstava u IV razinu bolnice za stacionarnu zdravstvenu zaštitu. Pored ta četiri osnovna odjela postoji i odjel palijative i dugotrajnog liječenja.

Sadašnje stanje o ogulinskoj bolnici što se tiče financija ne razlikuje se mnogo od stanja u ostalim bolnicama u RH, iako, moram napomenuti da og.bolnica nije bila u postupku sanacije i da država nije sanirala naše dugove kao nekim drugim bolnicama. Prošlu godinu završili smo negativnim poslovnim rezultatom. Razlog tome u najvećoj mjeri je nedovoljno fakturiranje usluga prema HZZO-u. Naime, dok su se druge bolnice trudile privući liječnički kadar, mi smo malo u tom smislu podbacili jer nam je u protekle dvije godine značajan broj liječnika napustio ustanovu.

Koliki je bio minus kad ste došli na čelo bolnice?

Kad sam preuzeo upravljanje ogulinskom bolnicom 12.01.2017.moram priznati da sam bio zatečen stanjem, ne toliko u smislu naslijeđenih obveza koje su iznosile 23.187.038 kn, već više stanjem same zgrade, instalacija u zgradi i izvan nje, neredovitim servisiranjem opreme, naslijeđenim dugom za izgubljene sudske sporove, kadrom… Naime, u posljednje dvije godine slabo se ulagalo u isto te nam to sada dolazi na naplatu. Upitno je bilo zadržavanje postojećeg odjela palijative i produženog liječenja za koje je ova tri mjeseca trebalo izdvojiti značajna materijalna sredstva.

Najviše problema imamo sa nedostatkom adekvatnog liječničkog kadra. Da bi se održala postojeća razina zdravstvene zaštite nastojimo to nadoknaditi ugovorima s liječnicima specijalistima iz drugih bolnica, a isto tako nastojimo pronaći liječnike specijaliste koji bi došli raditi u našu bolnicu kao stalni zaposlenici. U tome smo ponešto i uspjeli, tako da će nam uskoro doći liječnik spec. pulmolog. U skorijoj budućnosti nadam se da ćemo uspješnu suradnju ostvariti i sa OB Karlovac.

Što namjeravate učiniti da se dugovi smanje?

Da bi postojeće dugove smanjili biti će potrebno dosta vremena ukoliko sama država ne poduzme određene korake za isto, to znači da mora postojati politička volja, te volja svih dionika u zdravstvenoj zaštiti ( i dobavljača lijekova, i farmaceutskih kuća, i djelatnika u zdravstvu, pacijenata…) da bi se održala postojeća razina zdravstvene zaštite u RH bez povećanja udjela građana za izdvajanje za zdravstvo.

Za sada nastojat ćemo u našoj bolnici racionalizirati troškove, odnosno smanjiti rashode te ih svesti na optimalnu razinu. Troškovi za energiju, održavanje opreme i same zgrade su veliki i tu će biti teško smanjiti troškove, ali trudimo se. Također ćemo nastojati poboljšati iskorištenost kapaciteta bolnice, najviše u djelatnosti produženog liječenja i palijative za što postoji i veliki interes građana. Iznalazimo različite načine da povećamo fakturiranje svojih usluga, tako smo počeli sa obavljanjem sistematskih pregleda za pojedine ustanove, javljamo se na natječaje za isto i slično.

Što je bolnica dobila time što je postala i bolnica branitelja Domovisnkog rata?

Bolnica od 3. rujna 2015.godine ima status bolnice branitelja Domovinskog rata na što smo izuzetno ponosni, ali isto tako to je velika čast i za naše branitelje i stanovništvo ovog kraja. Ovaj status bolnice zahtijeva od nas konkretnu individualnu pomoć svakom pojedinom hrvatskom branitelju, odnosno članu obitelji hrvatskog branitelja. Uz obvezu osmišljavanja programa i konkretnu pomoć navedenoj populaciji, bolnica je dobila i mogućnost ostvarenja dodatnih financijskih sredstava od strane HZZO-a za izvršene usluge. Nastojimo osigurati svim hrvatskim braniteljima, članovima obitelji hrvatskih branitelja što bolju zdravstvenu zaštitu. U tom smislu pokušavamo da što žurnije izvrše medicinske preglede i pretrage, s time da ne povećavamo postojeću listu čekanja, da im pomognemo savjetima, nastojimo “ne gledati usko” na uputnice poslane od strane doktora PZZ nego ih uputimo kolegama specijalistima koji će ih pregledati i slično. Uglavnom, hrvatski branitelji se uvijek mogu obratiti za pomoć našem koordinatoru za branitelje sestri Višnji Gregorović, mogu se obratiti na centralni šalter, ili prijemni ured gdje će dobiti daljnje informacije. U tom pogledu radimo na tome da otvorimo posebno mjesto (šalter) na kojem će branitelji moći postaviti pitanja u svezi ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu za sebe osobno, ili za članove njihovih obitelji. Cilj je učiniti da niti jedan HB, član obitelji HB ne otiđe iz bolnice nezadovoljan, kao niti bilo koji drugi pacijent. To je naša misija, naše poslanje.

Također, obavljamo i sistematske preglede HB koje financira Min branitelja. Za te preglede branitelje obavještava županijski ured za hrvatske branitelje u dogovoru sa našim koordinatorom.

Kakvi su vaši planovi za budući rad i razvoj bolnice?

Što se tiče planova za razvoj naše bolnice to će uvelike ovisiti o ugovoru sa HZZO-om, konkretno ugovaranju pretraga. Naime, postojeći ugovor traje od 2015. godine, produžuje se aneksima, ali ove godine HZZO je najavio sklapanje novog ugovora. Ako se bude sklapao novi ugovor bit ćemo u prilično nepovoljnom položaju jer u posljednje dvije godine desetak liječnika napustilo je našu bolnicu, a ugovara se na način da na svakog pojedinog liječnika vežemo određen i pregled odnosno pretragu. Konkretno, to bi značilo da ako nemamo zaposlenog liječnika urologa, pulmologa…nećemo moći ugovoriti preglede. Nadam se da će nam HZZO ipak dati alternativne mogućnosti.

Planovi za daljnji rad uključuju i razvijanje pozitivnog odnosa sa svim udrugama branitelja za poboljšanje suradnje i rješavanja konkretnih problema vezanih za zdravstvenu zaštitu HB i čl obitelji HB, proširivanje suradnje ne samo na sve zainteresirane HB sa područja naše županije, nego i iz ostalih županija. Ideja je omogućiti našim braniteljima i članovima  njihovih obitelji boravak u bolnici u slučaju potrebe fizikalne terapije, obavljanja različitih pretraga za koje je potrebna određena priprema i slično. Obzirom da smo bolnica koja ima na raspolaganju potrebne smještajne kapacitete smatram da bi to bilo ostvarivo u kratkom vremenskom razdoblju.

 

U cilju izvršenja ugovora koji sklapamo s HZZO-om pokušat ćemo pronaći adekvatan liječnički kadar te na taj način omogućiti bolju zdravstvenu  zaštitu za naše građane, a samim time i bolje ostvarenje ugovora.

Nastojat ću razvijati odjel palijativne zdravstvene zaštite, produženog liječenja jer smatram da to zahtijeva životna dob i pobol našeg stanovništva.

 

U suradnji sa OB Karlovac nastojat ćemo nadoknaditi liječnički kadar koji nam nedostaje, jer smatram da nam je to najbolje obzirom na udaljenost i obzirom da imamo istog osnivača – Karlovačku županiju.

Što se tiče postojeće dotrajale infrastrukture bolnice, parkirališta i slično kandidirat ćemo se za dodjelu sredstava putem EU fondova, u suradnji sa Razvojnom agencijom karlovačke županije. Za to već imamo spremne i neke projekte.