Aktualno Županija

Na listama ravnomjerna zastupljenost spolova ili kazne od 20 do 40 tisuća kuna

Izbor prije izbora: Na listama ravnomjerna zastupljenost spolova ili kazne od 20 do 40 tisuća kuna
Dok jedni muku muče s prikupljanjem dovoljnog broja kandidata, a drugi s udovoljavanjem različitim ambicijama i zahtjevima, svi pri sastavljanju kandidacijskih lista moraju voditi računa o dovoljnoj zastupljenosti oba spola inače im slijede – novčane kazne.
Doduše, obično na listama nema dovoljno žena pa će i stranke i nezavisni morati posebnu pažnju posvetiti upravo tome da imaju dovoljno kandidatkinja, odnosno, bar 40 posto.
Naime, DIP u svojim uputama podsjeća da su, u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, predlagatelji prilikom utvrđivanja i predlaganja kandidacijskih lista za općinska i gradska vijeća, odnosno, županijske skupštine, dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena.
– Osjetna neuravnoteženost spolova postoji ako je zastupljenost jednog spola na kandidacijskoj listi niža 40 posto, navodi DIP.
A dogodi li se da na listi ne bude dovoljno žena ili muškaraca, to ne znači da nije pravovaljana, ali znači da bi predlagatelju mogla stići kazna od nekoliko desetaka tisuća kuna. Zakonom o ravnopravnosti spolova, naime, propisane su prekršajne kazne za političke stranke i birače koji prilikom predlaganja kandidacijskih lista na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova i ne vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena na izbornim listama: 20.000 kuna za predlagatelje lista za izbore za članove općinskih vijeća, a 40.000 kuna za gradska, te županijske skupštine.
DORH i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, ako utvrde da na listama nije poštovano načelo ravnopravnosti spolova, o tome će izvijestiti nadležna županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva. (kaportal.hr)