Aktualno Županija

60 sjajnih godina Doma za odgoj djece

Šezdeseti rođendan Doma za odgoj djece Karlovac proslavljen je u Zorin Domu. Velik odaziv zaslužnih građana, gradskih i županijskih dužnosnika, bivših djelatnika Doma, ravnatelja, saborskih zastupnika i djelatnika ministarstava dokaz je pravog suživota Doma i društvene zajednice.
Kako kaže ravnateljica Doma, Nataša Vučković Ivošević, korisnici Doma i to njih 120 uvijek imaju podršku, što je jako važno.
Na današnjoj proslavi prisjetili su se i povijesti Doma, a posebno je istaknuta uloga pokojnog ravnatelja Josipa Zaborskog koji je modernizirao i transformirao Dom.
Ravnateljica je objasnila kako se Dom i dalje razvija, što u tehničkom smislu, ali i kada su usluge u pitanju. Danas broje 30 zaposlenika. Otvaraju se prema lokalnoj zajednici, a realizirali su i usluge poput poludnevnog boravka u školi pa imaju 36 korisnika na području županije, u OŠ Švarča i u OŠ Krnjak.
U Domu su se pobrinuli i da imaju vlastitu kotlovnicu.
– U posljednje četiri godine izgradili smo vlastitu kotlovnicu i jako smo ponosni na to. Bio je to dugogodišnji problem koji smo, na sreću uspjeli riješiti. Razvili smo usluge pa smo uveli savjetovanje obiteljima i pojedincu nakon izlaska iz skrbi, naglasila je Vučković Ivošević.
Pomoć im pružaju brojni donatori, među kojima je i Ministarstvo za demografiju, mlade, obitelj i socijalnu skrb. Jedna od gošći današnje proslave bila je i Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice za provedbu, socijalne politike, organizaciju i nadzor ustanova s kojom imaju odličnu suradnju i to na dnevnom nivou. Ona je potvrdila brojne odlične projekte i aktivnosti Doma koje s ponosom podržava.
Ravnateljica najavila nove projekte od koji će prvi biti opremanje kuće na Gazi
Ravnateljica Vučković Ivošević tako je zahvalila Gradu na doniranoj kući na Gazi koju planiraju urediti za korisnice.
– To je usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku pa bismo je pod hitno morali opremiti. Kontaktirat ćemo nekoliko fondova, a tu su i Grad te Županija kao kontinuirana podrška, najavila je ravnateljica Vučković Ivošević.
Pred Domom je još mnogo lijepih poduhvata, a najveći uspjeh im je odgoj i podrška mladim ljudima kojima je ona prijeko potrebna za uspjeh i životno zadovoljstvo.(tekst i slika radio.mreznica)