Aktualno Županija

Uređeni Edison imat će dvije kino dvorane, izložbeni prostor, prepoznatljiv atrij i kafić – cijena 21 milijun kuna

Kultni Edison u budućnosti bi trebao imati 2.000 umjesto 1.700 kvadrata, dvije kino dvorane – jednu od 200 i drugo od 50 mjesta, koje će biti i za predstava i koncerte, uređeno potkrovlje s izložbenim prostorom, suvenirnicom, knjižarom i kino opremom koja se u njemu nekad koristila, ugrađeno dizalo i vanjsko stepenište, svoj prepoznatljiv atrij s balkonom i stupovima u izvornom obliku, te mali kafić u prizemlju. Procjenjuje se da će obnova i uređenje stajati 21,3 milijuna kuna, do kojih bi, većina bar, trebala doći iz EU fondova.

Rečeno je to, između ostalog, na današnjem predstavljanju idejnog projekta čiji je autor Boris Vučić.

– Zgrada nije jednoznačna i u njoj treba biti kino jer je kao takva projektirana i građana, živi skoro 100 godina s građanima i kulturno je dobro pa se s njom treba odnositi s respektom. Željeli smo da to bude multifunkcionalni prostor, sa sadržajima koji će davati dodatnu vrijednost filmskoj umjetnosti. Ono što je predviđeno mijenjati je smještaj sanitarija, izvedba gledališta, proširenje pozornice i sadržaja na potkrovlju, nove instalacije; stvoriti novi “stroj”, projektiran po pravilima energetske učinikovitosti koji će istovremeno zadržati povijesnost zgrade jer ona je baština svih nas, rekao je Vučić.
Za kino je od studenog, po riječima Maria Protulipca iz WYG savjetovanja, napravljena studija predizvodljivosti, do lipnja bi trebala biti i studija izvodivosti, idejni projekt, kompletira se projektna dokumentacija.

– Možda se nekome čini malo, ali najveći dio posla je obavljen i odrađen. Kad natječaj bude otvoren, zbog velikog interesa gradova, jako je važno da budemo prvi koji će predati dokumentaciju, rekao je Protulipac, napomenuvši da projekt udovoljava uvjetima za financiranje bespovratnim sredstvima EU jer je, iako to ružno zvuči, financijski neisplativ.

Zato ga Grad i namjerava prijaviti na europski natječaj kulturne baštine u funkciji turizma koji je, po riječima pročelnice Andreje Navijalić, bio planiran za svibanj, no navodno je prolongiran.

– Sigurna sam da ćemo biti spremni i kad natječaj bude objavljen da ćemo moći aplicirati. Prema svim elementima, to je jedan od primjera na koji način možemo projekte financirati sredstvima Europske unije, rekla je Navijalić, napomenuvši kako bismo za nekoliko godina u Edisonu trebali imati ne samo kino, nego suvremeni multifunkcionali centar.
Zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole Grad bi mogao podnijeti idući mjesec.

– Dio koji je vezan za građevinsku dozvolu očekujemo da će biti dovršen u svibnju. Kako se hvalimo da investitorima koji zapošljavaju izdajemo dozvolu u jednom danu, mislim da ćemo isto tako sami sebi napraviti kad zahtjev bude kompletan, najavila je pročelnica Martina Furdek Hajdin.

Idejno rješenje od danas će biti na internetskim stranicama Grada, a onda i započeto e-savjetovanje s građanima čije su primjedbe, pohvale, ideje… dobrodošle. (kaportal.hr)

Prezentaciju pogledajte OVDJE…