Aktualno Kolumne OG sada Ogulin

Bjelin Ogulin gradio bi pogon u Vukovaru za 25 milijuna eura, traži 50.000 kubika hrasta godišnje

Prije nekoliko dana Poslovni dnevnik objavio je tekst o tvornici Bjelin. S obzirom da je tema interesantna za naše čitatelje, prenosimo ga na stranicama OGportala.

Tvrtka Bjelin iz Ogulina želi u Vukovaru otvoriti tvornicu u kojoj bi zaposlila 250 ljudi. Direktor Stjepan Vojinić se pismom namjere obratio gradskoj vlasti Vukovara i svim državnim mjerodavnim tijelima, kojim najavljuje moguće ulaganje u drvnu industriju,teško oko 25 milijuna eura. “U Vukovaru bismo gradili tvornicu s pilanama i finalnim proizvodom do lamela debljine 4 milimetra. Osnovni preduvjet je da nam Hrvatske šume zajamče desetogodišnji ugovor za najmanje 50.000 kubičnih metara hrasta godišnje. Uz pomoć Grada Vukovara trebamo najmanje 100.000 četvornih metara zemljišta za gradnju proizvodne hale”, poručuje Vojinić.

Sirovina je ključna

Pogon u Vukovaru mogao bi raditi već nagodinu. No, ključna su dva uvjeta – sirovina i lokacija. “Obje ovise o raspoloživosti i dostupnosti sirovine. Naša tvrtka ima na godišnjoj razini ugovore za 38.000 kubika hrasta, što će ubuduće zadovoljavati oko 40 posto naših potreba”, kaže Vujinić. S 50.000 kubika išlo bi se u realizaciju opcije A u okviru koje bi se u Vukovaru izgradio pogon, a u Ogulinu se udvostručila proizvodnja troslojnog parketa s milijun kvadrata na dva milijuna, što bi stvorilo još 200 radnih mjesta.

Radi se o investiciji od 25 milijuna eura. U Bjelovaru bi se uložilo 20 milijuna eura u tvornicu furnira za 10 milijuna kvadrata, s 50 radnih mjesta.

Već uložili 700 milijuna kn

No, ako se ne osiguraju sirovine išlo bi se na inačicu B, bez povećanja proizvodnje parketa već izgradnju tvornice Woodura sa 100 radnih mjesta u Ogulinu i 50 u Bjelovaru, uz investiciju od 30 milijuna eura. Bez Vukovara.
“Ovo je pozitivna priča za Vukovar koji bi postao centar drvne industrije u Hrvatskoj. U tijeku su i razgovori s talijanskim Florianom koji također investiranje uvjetuje ugovorima za drvnu masu. Razgovarat ćemo s nadležnima u ministarstvu i Hrvatskim šumama kako osigurati potrebne količine”, kaže gradonačelnik Ivan Penava. Tvrtka Bjelin u vlasništvu je Pervanovo invest AB iz Švedske koji je u Hrvatsku uložio oko 700 milijuna kuna i ima 550 radnika. Vlasnik je Hrvat Darko Pervan, ‘kralj laminata’, s više od 1500 patenata u svijetu. Tvrtka Bjelin je bila u vlasništvu generala Pave Miljavca kad je otišla u stečaj. Preuzeo ju je RI Petrol, a od njega tvrtka Darka Pervana i promijenila joj ime. (izvorni tekst – poslovni.hr)