Aktualno Županija

Arboretum Šumarske škole danas je dobio Europski park

Karlovac dobio Europski park – dio arboretuma uređen i oplemenjen sadnicama drveća iz više zemalja EU

Arboretum Šumarske škole danas je dobio Europski park, novi tematski dio sastavljen od kružne staze te stablima koja predstavljaju članice Europske unije. Zasad su sadnice, uz Hrvatsku, donirale Bugarska, Danska, Finska, Francuska, Italija, Latvija, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Španjolska no ubuduće bi se park trebao popunjavati s novim drvećem i kao takav postati mjesti za edukaciju budućih naraštaja šumara i odmor Karlovčana i njegovih posjetitelja.

Otvaranju parka prisustvovali su veleposlanici i predstavnici veleposlanstava zemalja donatora, dok je park svečano otvorio Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Baričević je simbolično posadio hrast, te reako da mu je posebno drago što ovo drvo potječe iz Nove Gradiške, iz kraja u kojem je proveo djetinjstvo.
Tamo se nalazi specijalni rezervat Prašnik koji je još prije 85 godina izuzet iz redovnog šumskog gospodarenja a kako bi se sačuvao za buduće generacije.

– Tako ćete i vi mladi moći učiti u ovom parku a kasnije kad drveće naraste sa svojim obiteljima uživati u njegovoj hladovini, rekao je Baričević. Gradonačelnik Damir Jelić i župan Ivan Vučić posadili su stabla lipe koje predstavljaju Hrvatsku.

Projekt Europski park u Karlovcu realiziran je kroz Upravni odjel za europske poslove, međunarodnu i regionalnu suradnju Karlovačke županije i županijskog info – centra Europe Direct Karlovac. U njegovoj realizaciji pomogli su partneri, Grad Karlovac, Šumarska i drvodjeljska škola, Zelenilo, Hrvatske šume i Ministarstvo kulture.