Aktualno Županija

Delić jedini predstavnik vlasti na Danu oslobođenja Karlovca

Samo na tragu humanizma i antifašizma možemo graditi budućnost

Svaki čovjek koji u sebi ima humanizam i čovjekoljublje iskreno mora biti protiv onoga što je fašizam u povijesti naših naroda, svih naroda na ovim prostorima, učinio, a pobjeda nad fašizmom mora biti trajni zalog budućnosti ovog naroda i ove naše zemlje. Samo na tragu humanističkih opredjeljenja i antifašističkog pogleda na svijet, koji podrazumijeva razumijevanje među ljudima, poštovanje naroda, možemo graditi bolju budućnost. Mislim da je to trajna vrijednost i da će se to njegovati u budućnosti, kazao je dogradonačelnik Dubravko Delić na obilježavanju Dana oslobođenja Karlovca.

Učinjeno je to, kao i prijašnjih godina, skromno, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod devastiranog spomenika palim borcima i žrtvama fašizma u Perivoju, a Delić je, uglavnom kao i prijašnjih godina, bio jedini predstavnik gradskih vlasti. Izostali su ovaj put i županijski predstavnici pa je neizbježna bila usporedba s Dugom Resom u kojoj je jučerašnji Dan oslobođenja, opet kao i prijašnjih godina, obilježen u suradnji antifašističkih udruga i gradske vlasti, ovaj put kraj obnovljenog spomenika antifašizmu.
– A ti su spomenici sagrađeni iste godine, 1955. Da vidite onaj u Dugoj Resi, a pogledajte ovaj! Jadan je narod gdje se uništavaju knjige i ruše spomenici, no povijest se ne može promijeniti. ’41. je na ovim prostorima, u Karlovcu i široj okolici, podignut ustanak protiv sila zla, fašizma i nacizma i njihovih slugu, a najveće veselje je bilo kad su umarširali partizani u naš Karlovac, 1945. U bezumnom ratu ’91. opet je Karlovac bio taj koji izvojevao pobjedu, po drugi put, rekao je predsjednik karlovačke Udruge antifašista Mirko Miladinović, zahvalivši antifašistima iz Zagreba koji su i ovaj put došli na obilježavanje u Karlovac “jer bi nas inače bila šačica”.

Predsjednik Saveza udruga antifašista Karlovačke županije Ratomir Bošnjak, napomenuvši da je na obilježavanje mogao doći i karlovački gradonačelnik koji konkurira za župana, naglasio je da se danas antifašizam jako malo cijeni.

– A združeni partizanski odredi u NOB-u vratili su Hrvatsku u njene granice! Gdje bi bila danas da njih nije bilo i Tita, koji se cijeni najvećim vojskovođom u Europi, a danas o njima svašta pričaju. Žao mi je da predsjednica u Njemačkoj, koja je vodila rat protiv čitavog svijeta, da izjavu da je Tito bio diktator?! Nadam se da će poslije ovih izbora rukovodeći ljudi početi cijeniti antifašizam koji je stvorio Jugoslaviju, stvorio Republiku Hrvatsku u njenim današnjim granicama, poručio je Bošnjak.
Povijesnu važnost NOB-a, antifašista i partizana istaknuo je i Stjepan Šafran iz Udruge Udruge antifašista Zagreba i Zagrebačke županije.

– Čestitam građanima i upravi Grada Dan oslobođenja Karlovca sa željom da Grad to obilježavanje ubuduće preuzme kao svoj dug stvoriteljima Hrvatske u njenim povijesnim granicama. Da nije bilo NOB-a, ne bi bilo Hrvatske – sudjelovanjem partizana koji su dali živote danas imamo Republiku Hrvatsku i to je razlika koju treba shvatiti današnja politika, poručio je Šafran.

Predstavnici antifašističkih udruga nakon Karlovca otišli su u Veljun, gdje su prisustvovali komemoraciji za žrtve ustaškog terora. (kaportal.hr)