Aktualno OG sada Ogulin

Majčin dan

Iako je službeni Majčin dan 12. svibnja u spomen na Annu Marie Jarvis, koja je 12. svibnja 1907. godine u Graftonu, nakon druge godišnjice smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting.  u većini zemalja obilježava svake druge nedjelje u svibnju od 1914.godine. Sve je započela Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis, u gradiću Grafton u Zapadnoj Virginiji na drugu godišnjicu smrti njezine majke Anne Marie Jarvis 10. svibnja 1908.godine. U lokalnoj je crkvi podijelila bijele karanfile drugim majkama i ženama i na taj način izrazila ljubav prema preminuloj majci Ann Marie Reeves Jarvis, koja je bila velika iživotna inspiracija za žene diljem Amerike.

Posvetila se i inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan. U komunističkim državama poput SFRJ majčin dan nije slavljen, nego se proslavljao Međunarodni dan žena. Majčin dan je u socijalizmu odbačen kao reakcionarna tvorevina zapadnog svijeta.

Nedavno je istraživanje pokazalo kako se Lijepa naša nalazi na 34. mjestu ljestvice zemalja s najboljim uvjetima za život majki i djece, Finska je prva na toj ljestvici, a na dnu popisa su siromašne afričke zemlje DR Kongo, Somalija i Sijera Leone. ‘Majčin indeks’ prati kako se 176 zemalja brine za dobrobit majki i beba, a koriste se podaci o njihovom zdravlju, mortalitetu, razini obrazovanja, prihodima i političkom statusu. Hrvatska je iznad europskog prosjeka po postotku žena koje rade u osnovnim i srednjim školama te po broju liječnica, dok se po postotku menadžerica i broju žena koje rade skraćeno ili fleksibilno, kako bi stvorile balans između privatnog i poslovnog života, nalazi ispod europskog prosjeka, pokazalo je istraživanje Eurostata.

Položaj žene u svijetu rada i politike

Ni jedna od zemalja, koje su dostavile podatke Eurostatu, osim Hrvatske i Makedonije, nema ispod 10 posto žena koje imaju troje i više djece, a koje rade skraćeno. Najmanje je takvih u Grčkoj i Češkoj, u obje zemlje po 13,7 posto. Iako smo ‘na papiru’ država, koja itekako brine o ravnopravnom položaju žena u društvu, realna situacija je daleko od idealne. Statistički, žene su na dobroj poziciji da i stvarno utječu na pozitivne promjene u sustavu, a to je najjednostavije učiniti s bitne političke pozicije.