Aktualno OG sada Ogulin

Sedamdeset i šestero prvopričesnika!

Sveta pričest je sakrament u kojem pod prilikama kruha i vina primamo pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri. On je tada blagoslovio kruh i rekao : Uzmite i jedite! Ovo je moje tijelo koje se za vas daje. Blagoslovio je i kalež s vinom i rekao : Ovo je krv moja, krv saveza koja se za vas proljeva, za oproštenje grijeha. Ovo činite meni na spomen. Osim sakramenta sv. Pričesti ili euharistije, Isus je tada ustanovio i sakrament sv. Reda.
Prva Sveta Pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od 10-tak godina, kod nas u 3. razredu osnovne škole, po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu”. Od davnih vremena, ova su se slavlja održavala na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja. I u ogulinskoj župi to se čini svake godine, obično u svibnju.
Bilo je tako i danas. Čak 76 mališana, 40 djevojčica i 36 dječaka, primilo je ovaj sakrament, a nazočili su brojni roditelji, kumovi, bake, djedovi i prijatelji. Crkva Sv. Križa bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a misno slavlje predvodio je župnik i dekan ogulinski Robert Zubović.