Aktualno Županija

Zbog svađe djeca roditelje sahranila u odvojene grobnice, sada će mamu ekshumirati, da bi bili skupa

Majka Anka K. je umrla u ožujku 2012. godine u Trstu i sahranjena je na groblju u Gomirju na grobnom mjestu 357, a tata Simo umro je u Puli osam mjeseci kasnije i sahranjen je na istom groblju, ali a grobnom mjestu 359. U zajedničkom braku ovi ljudi su proveli čak 64 godine, burme i zavjete izmijenili su davne 1948. godine.
Do problema s ukopom je došlo zbog svađe između njihove troje djece. Kćerka M.K. faksom upućenim neposredno nakon očeve smrti zabranila je njegov ukop na grobnom mjestu na kojem je ranije sahranjena majka, zbog čega je on sahranjen na drugom grobnom mjestu, sahranila su ga njezina braća R.K. i B.K. Oni su smatrali da to nije u redu, ali su samo tužbom mogli ispraviti nepravdu, pa su tužili vlastitu sestru kako bi ishodili da im roditelji počivaju skupa.
Na općinskom sudu u Ogulinu ovih dana je okončan prvostupanjski postupak po kojemu su braća dobila spor te je naloženo njihovoj sestri da financijski trpi iskapanje tijela majke iz groba kako bi ono bilo položeno uz očev grob, a morat će platiti i oko 1000 eura sudskih troškova.
Sestra se tijekom postupka očito složila da joj roditelji budu skupa, ali je inzistirala da se majčino tijelo prebaci u očev grob, rekavši kako je zabranu o ukopu bila donijela zbog neriješenih imovinskih odnosa s braćom. No, kako je majka umrla u inozemstvu, tako je njezino tijelo bilo položeno u limeni sanduk obložen drvom, pa su braća smatrala de bi bilo primjerenije da se prenesu ostaci majke.
Sud je zaključio kako roditelji moraju biti sahranjeni skupa te se priklonio prijedlogu braće.
– Sud je mišljenja da zbog proteka vremena od smrti pok. majke stranaka pa do donošenja ove odluke, pravomoćnosti i ovršnosti iste, proteći će određeno vrijeme i stoga je primjerenije u cilju zaštite dostojanstva pokojnika da se dopusti ekshumacija posmrtnih ostataka iz grobnog mjesta 357 i da se oni prenesu u grobno mjesto br. 359 – zaključio je nepravomoćno Općinski sud u Ogulinu.(KAportal)