Aktualno Županija

Novi ministar pravosuđa rođeni Karlovčanin

Karlovac – Dogovor HNS-a i HDZ-a oko vlasti, mogao bi na čelo ministarstva pravosuđa dovesti rođenog Karlovčanina Ranka Marijana.
Marijan je kandidat HNS-a za ministra pravosuđa i dugogodišnji je sudac Vrhovnog suda i to na kaznenom odjelu.
Marijan je rođen 16. listopada 1954. godine u Karlovcu, a 1978.g. je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.
Tijekom svoje 35-godišnje sudačke karijere Marijan je već bio u Ministarstvu pravosuđa, odnosno u tadašnjem Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave kao zamjenik ministra Stjepana Ivaniševića u Vladi Ivice Račana. Na toj je dužnosti bio od 2000. do 2001.
Od 2004.g. je sudac Vrhovnog suda, a prije toga i županijskog suda u Zagrebu. Marijan iza sebe ima bogatu sudačku karijeru. Sudio je, između ostaloga, u nekim tada poznatijim slučajevima ratnog zločina te, primjerice, optuženima za likvidaciju Vjeke Sliška.
Postane li Marijan ministar pravosuđa, jedno od prvih službenih putovanja trebao bi biti upravo Karlovac, gdje na otvorenje čeka novouređena Palača pravde. Podsjetimo, sud je trebao biti otvoren u travnju, no tadašnji MOST-ov ministar Šprlje taman je dobio otkaz, pa je i otvorenje otkazano. S novim ministrom taj bi problem mogao biti riješen vrlo brzo.(radio-mreznica)