Aktualno Županija

Predsjednik županijskog HNS-a Zvonko Spudić podržao koaliciju s HDZ-om, ne očekuje masovni odlazak članstva

– Član sam Središnjeg odbora koji je donio tu odluku. Bio sam za. Nije to bila lagana odluka; nakon 27 godina postojanja ipak smo promijenili politički kurs. Ali, kao stranka građanskog centra, možemo si dati za pravo da malo i od centra desno skrenemo, ne uvijek lijevo, izjavio je za KAportal predsjednik županijskog HNS-a Zvonko Spudić, nekad istaknuti HDZ-ovac, komentirajući odluku vrha stranke da uđe u koaliciju s HDZ-om.

Kazao je da se pri donošenju odluke prvenstveno razmišljalo da li ići u nove izbore ili ući u Vladu, a kako sve analize govore da novi izbori ne bi posebno promijenili pozicije koje bi, ako ne ostale iste, onda bile slične sadašnjima, te da je pitanje koliko je HNS kao stranka spremna na nove izbore i što bi oni pokazali, procijenjeno je da je ovakva odluka bez obzira na posljedice bolja nego izbgubiti jednu kalendarsku godinu i doći u istu pozicij.

– Nije bilo lako, ali za sada je takva odluka. I u ovih 27 godina HNS je već bio u složenim situacijima, ništa jednostavnijim od ove, ali verujemo da će iz ovoga HNS izaći čvršći i jači, napomenuo je Spudić.

Ne očekuje da će odluka o koaliciji sa strankom s kojom su do sada bili na suprotnoj strani među HNS-ovcima na lokalnoj razini donijeti veliko nezadovoljstvo.

– Liberalna smo stranka i, kao i do sad, od lokalnih organizacijja nećemo tražiti da postupaju na ovaj ili onaj način; same će procijenjivati što je za njih najbolje. Ovo će vjerojatno biti prevelika promjena da bi svi bili njome zadovoljni, ali držim da neće biti nekih velikih potresa i nekih velikih izlazak iz stranke, ali možda će motivirati neke nove ljude da se uključe u HNS, kazao je Spudić.

Nitko od poznatijih članova HNS-a, po njegovim riječima, nije mu najavio izlazak iz stranke zbog koalicije s HDZ-om. Čak i za potpredsjednika karlovačke organizacije Nikolu Badovinca nije doznao neposredno.

– Pročitao samo na njegovom FB i u nekim medijima, međutim, vjerujem da ćemo još prije toga sjesti i porazgovarati. Bilo bi mi žao da se to dogodi jer je vrlo kvalitetan, razumije politiku i unutar HNS-a ima štošta još reći, napomenuo je Spudić.

O koaliciji s HDZ-om županijski vrh stranke još nije razgovarao, no to će učiniti nakon konačne odluke vrha stranke.

– U našoj odluci su uvjeti za eventualni ulazak HNS-a u Vladu: prvo i osnovno zna se koji saborski zastupnici ne mogu biti dio te koalicije, što treba promijeniti i u obrazovanju i nekim drugim stvarima. Pričekat ćemo još par dana da vidimo da li će uopće doći d sporazum s HDZ-om, zaključio je Spudić. (kaportal.hr)