Aktualno Županija

Kako je gradonačelnik Damir Mandić, teolog i bivši vjeroučitelj, kupio stan na dražbi: Dugo sam se lomio je li to moralno?

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić prije tri godine je kupio stan u Grabriku putem javne dražbe, a Jutarnji list u današnjem broju propituje je li taj čin bio moralan, s obzirom da je on diplomirani teolog koji je radio kao vjeroučitelj te je u svojoj biografiji isticao kako je posebno zainteresiran za područja “socijalne etike, odnosno tema socijalne pravde, rada, obitelji, društvenih vrijednosti i zakonodavstva”., prijašnja vlasnica nekretninu nije mogla plaćati nakon smrti muža, inače hrvatskog branitelja.
– Sud je objavio na svojem oglasu prodaju ovršenog stana i Damir Mandić ga je kupio za dvije trećine od njegove stvarne vrijednosti. Stan površine 99,18 kvadrata prvi vlasnici, supružnici s djetetom, kupili su 2003. godine, dijelom u gotovini, a dijelom kreditnim sredstvima od 32.000 eura, za koji im se iznos banka odmah i zabilježila u teretovnici vlasničkog lista. Samo sedam godina banka je pokrenula ovršni postupak zbog neplaćanja – navodi ovaj dnevni list zapažajući još jednu zanimljivost.
Procjenu stana vršio je Davor Petračić, koji će kasnije biti Mandićev protukandidat na izborima za gradonačelnika Karlovca. Petračić pak kaže da se radilo o slučajnosti. Mandić, koji je stan kupio kao jedini ponuđač za 2/3 njegove procijenjene vrijednosti, odnosno za 62.000 eura, kaže da ga je planirao kupiti dvije godine prije, ali nije zbog neriješenih vlasničkih odnosa.
– Već tada utvrdio sam u kontaktu s vlasnicom da u stanu nitko ne stanuje i da je u potpunosti ispražnjen. 2014. stan je sudskom odlukom stavljen na javnu dražbu te sam ga kupio stambenim kreditom – rekao je Mandić napominjući da je sve bilo zakonito.
No, priznaje, i sami su u obitelji raspravljali o moralnosti tog čina te zaključili da će ići u kupnju jer je nekretnina bila prazna.(KAportal)