OG sada Ogulin

Daniel Vukelja: “Pretjerane euforije nema ni danas”

OGportal  će u narednih nekoliko dana objavljivati razgovore sa novoizabranim zamjenicima gradonačelnika Grada Ogulina. S obzirom da su se kandidati za gradonačelnike u više navrata imali prigodu opširnije predstaviti i iznijeti svoj program, odlučili smo nešto više prostora dodijeliti i njegovim zamjenicima. Pitanja koja smo im postavili, bila su za sve ista, a objavljivat ćemo ih onim redom kako su se odazvali na naše upite. Prvi od njih je Daniel Vukelja (SDP).
U kratko nam se predstavite
Rođen sam u Eschweileru, Njemačka, 7.10.1972. godine, gdje sam završio prvi razred osnovne škole, nakon čega smo se mama, sestra i ja vratili u Ogulin, dok je otac ostao raditi u Njemačkoj.
Po struci sam inženjer građevine i stručni specijalist poslovnog upravljanja. Uglavnom sam radio u građevinskim firmama. Počeo sam u Ogulinmontu, pa sam prešao u IGM Tounj, zatim u Bechtel, a trenutno radim u Hrvatskim autocestama. Oženjen sam, otac jednog djeteta, djevojčice.
Što vas je motiviralo da se kandidirate na izborima?
Osjećaj dužnosti prema zajednici, prema gradu i domovini. Osjećaj da smo, sad kad imamo svoju državu, dužni sami si je urediti, uključujući i naše gradove, kako nam ljudi ne bi odlazili izvan Hrvatske, kao što su to nekada učinili moji roditelji, njihova rodbina i prijatelji, a to do danas nije prestalo, nego se, naprotiv, pojačalo.
Život izvan Hrvatske, u drugačijem društvenom uređenju, iako je to bilo u mojoj ranoj životnoj dobi, mi je dao drugačiju perspektivu. Neke pojave su mi oduvijek izgledale nakaradno, pojave iz bivšeg sustava koje su se nastavile i u novoj državi, pa čak i pojačale, kao što je primjerice zapošljavanje preko veze, uhljebljivanje podobnih i slično. Ili neambicioznost pojedinaca, kojima je bez obzira bili fakultetski obrazovani ili ne, krajnji domet zaposliti se negdje u javnoj službi i tamo dočekati penziju.
Kako ocjenjujete rad dosadašnje vlasti?
U proteklih 27 godina na čelu grada se izmijenilo više gradonačelnika. Nisu svi radili niti približno u istim uvjetima, niti su imali iste rezultate, pa se niti ne mogu svi svrstati pod istu ocjenu. Neki su vodili grad u vrijeme ekonomske ekspanzije, u vrijeme izgradnje autocesta, kad je nezaposlenost bila mala i kad se proračun obilato punio, a neki su grad vodili u vrijeme kontrakcije, kad nezaposlenost u cijeloj državi raste, proračun se smanjuje, a dodatno su im propisi i zakoni otežali vođenje grada. Što je najbitnije, zbog načina funkcioniranja i organizacije stranke koja je upravljala gradom neki su imali slobodu odlučivanja i upravljanja, a neki nisu. Kao što je rekao kolega Stipetić, odluke su se donosile u mračnim prostorijama punim dima umjesto tamo gdje treba.
Ako školska ocjena nedovoljan (1) znači da jedinica lokalne uprave ne obavlja svoje osnovne zadaće, a ocjena izvrstan (5) znači da ona više nego izvrsno obavlja svoje zadaće i premašuje očekivanja građana, onda bih dosadašnjih 27 godina vladanja gradom ocijenio ocjenom 2,3. Drugim riječima, Grad jedva da je izvršavao svoje osnovne zadaće, one zakonom definirane, i ništa više od toga.
Ne bih se složio s ocjenom Forbes-a vezano za Nikolu Magdića, obzirom da ekonomski analitičari ne uzimaju u obzir objektivne politički okolnosti u kojima netko djeluje, tako da bih mu ja dao veću ocjenu od one kojom su ga oni ocijenili. Podsjetio bih da je u mandatu gradonačelnika Kolića izgrađen most preko Đule, što je za Ogulin izuzetno značajan projekt. Također gradonačelnik Jure Turković je odradio velik dio pripreme za nama važne projekte. Bez spomenutih pojedinaca moja prosječna ocjena bi bila bitno niža.
Jeste li očekivali pobjedu?
Očekivao sam pobjedu s većom razlikom u odnosu na ostvarenu. Očekivao sam više vijećničkih mandata, najmanje 7, kao na prethodnim izborima. Mislim da nisam jedini, jer se u javnosti, posebno nakon prvog kruga, moglo osjetiti razočarenje. Neki su čak spominjali “fijasko” SDP-a.  Nadao sam se pobjedi u prvom krugu izbora, ali HDZ ima svoju biračku mašineriju. Nije nam išla u prilog niti situacija u županijskoj i karlovačkoj organizaciji, a isto tako niti poplava lista kojih je bilo kao nikada do sada.
Prema tome, puno faktora je bilo protiv nas. Svejedno smo pobijedili, a to je u konačnici najbitnije, da možemo promijeniti dosadašnji način vođenja gradom i stvoriti uvjete da Ogulin postane razvijen grad u kojem će svi moći naći posao, bez obzira imaju li ili nemaju stranačku iskaznicu.
Kakav je osjećaj bio u nedjelju nakon proglašenja rezultata?
Osjećaj je bio izvrstan, ali nije bilo pretjerane euforije onda, a nema je niti danas.
Pred nama je puno posla, moramo sustići druge gradove koji su nekad bili iza nas, primjerice Jastrebarsko i još neki gradovi i općine, a danas su debelo ispred nas. Nekad, prije 30-tak godina, Ogulin je imao industriju, a Jastrebarsko je imalo šačicu obrtnika. Danas je obrnuta situacija i to unatoč prilikama koje je Ogulin imao, a drugi nisu. Naslijeđena industrija i know-how su prokockani. Priljev novca, znanja i kompetencija u vrijeme izgradnje autoceste je rastepen. Zona leži prazna. Blizina Rijeke, Zagreba, Kvarnerskog zaljeva, zapada, nije iskorištena. Dakle, to su sve zadaci koje treba ispuniti i zadaće koje treba odraditi.
Za koje područje ćete biti zaduženi?
Radit ćemo kao tim, što znači da neće biti oštrih podjela zadataka i poslova. Ali obzirom da dolazimo iz raznih profesija i da smo različitih struka prirodno je da je svatko od nas više fokusiran na područje koje mu prirodno “leži”. Tako će fokus moga rada biti na provedbi projekata, poglavito infrastrukturnih, ali i drugih u smislu realizacije projekata koje namjeravamo preusmjeriti na udruge civilnog društva. Također, obzirom da sam i ekonomske struke, fokus će mi biti na razvoju gospodarstva i stvaranju radnih mjesta.
Hoćete li primati naknadu ili ćete volontirati?
U prvo vrijeme ću volontirati kako bih imao vremena pripremiti svoju zamjenu u tvrtki koju napuštam, nakon toga ću iskoristiti godišnji odmor. Na taj način ću uštedjeti nekoliko desetaka tisuća kuna gradu, jer ću raditi za Grad, a biti na plaći u tvrtki u kojoj sam sada zaposlen. U konačnici, dužnost zamjenika namjeravam obnašati profesionalno, jer je obim posla toliki da se ne može raditi volonterski -iz Zagreba.