Kolumne Pogled sa strane

OTVORENO PISMO ZORANU ŠPRAJCU

Bio sam vaš veliki obožavatelj i religiozno vjerovao kako je RTL “Direkt“ posljednje uporište “slobodnog“ i “neovisnog“ novinarstva u Hrvata. Bio sam uvjeren kako je upravo spomenuta emisija Alamo objektivnosti i stručnosti u medijskom bućkurišu koji je nastao posljednjih godina na ovim prostorima, prostorima gdje se huškačkim i senzacionalističkim naslovima traži klik više, prodani primjerak više, gledatelj ili slušatelj više. Bio sam… Bio sam naivan.
Dakle, sporna emisija, emitirana 19.06. u 22.15 sati uz pregršt drugih vijesti donosi nam gostovanja dviju majki koje kroz suze i jednostrano iznose svoju Golgotu u borbi za svoju djecu.
Prva majka kroz suze govori kako joj:
„ Zločesta, velika i bogata Italija želi oduzeti dijete nakon šest godina života u Hrvatskoj!“ – budeći onaj najniži zanos i ponos velikih Hrvata koji oštre vile i grablje i spremaju se na novi pohod. Ali kada bi nazvali stvari i ljude pravim imenom govorili bi o otmičarki koja je samo sporošću pravosuđa u ovoj državi bezakonja ostala dugih šest godina . Po Helsinškom i svim drugim civiliziranim sudovima počinjena je OTMICA. Dakle, u Italiji nije podnesena prijava nasilja u obitelji protiv oca, nije pokrenuta brakorazvodna parnica i nije ničim dokazano kako je dotična prešla granicu iz straha za sebe ili svoje dijete, dijete koje je u spomenutom trenutku imalo godinu dana i nije moglo govoriti za sebe. Šest godina nakon toga otmičarka po svim sudovima EU stoji pred kamerama “vaše“ emisije i budi niske strasti ljudi koji nemilice nasjedaju, proziva “zločeste“ Talijane i institucije, a opet, proziva upravo one institucije zbog čije sporosti nije tiho, i u roku odmah, vraćena u Italiju da se tamo bori za svoja prava i prava djeteta.
Da kažem onako laički, majka ili ne daj Bože otac, kojima prijeti oduzimanje skrbništva, mogli bi uzeti svoje dijete za ruku i otići van Hrvatske. Da li je to otmica? Ovaj slučaj se ne razlikuje ni u jednom detalju.
Ne sumnjam u svetost odnosa majke i djeteta niti u jednom trenutku, ne sumnjam u najbolju namjeru gospođe Nine, ali nazovimo gospodine Šprajc stvari pravim imenom, dakle ostaje nam samo riječ OTMICA.
Nadalje, druga majka, vidno uzdrmana, u vašoj emisiji govori iste stvari, samo su u priči neki drugi “Talijani“. Žena o kojoj svi znamo sve ( tko sam ja da joj sudim) proziva institucije jer žele ocu dati zajedničko skrbništvo. Žena kojoj su bile važne milijarde, a ne čovjek za kojega se udaje, danas osjeća kako je biti s druge strane tih istih milijardi. Djeca u Klaićevoj umiru zbog nekih sitnih miliona koji su njihovim roditeljima nedohvatljivi, dok vi majku ranjenog ega, majku koja apelira na premijera da se posveti njoj, i to na način da prekontrolira cijeli jedan sustav, jer bi njeno dijete moglo završiti pola godine kod oca milijardera. Znam kako ćete mi zamjeriti, ali sjetite se Klaićeve. Svi bi trebali imati tu djecu pred očima dok nam ove trivijalne stvari skreću pogled sa nečeg uistinu važnog.
U kojem ste trenutku vi gospodine Šprajc postali onaj koji skreće fokus sa uistinu važnog?
Mogao bih još o tome, ali da skratim.
Obje majke prozivaju institucije, iste one institucije koje NISTE pozvali da kažu svoju stranu priče i zaštite sebe, namećete građanima jednostrane zaključke koji graniče sa huškačkim, ako uopće graniče.
Gospodine Šprajc moje je razočaranje neizmjerno, jer utopili ste se u mnoštvu novinara u nastojanju i za svakoga tko imalo kritički promišlja o okolini izgubili svaki kredibilitet. Ja nisam novinar, ja sam
samo čovjek koji vas može naučiti jednu vrijednu lekciju (pošto ste najavili gostovanje pučke pravobraniteljice u večerašnjoj emisiji).
Gospodine Šprajc vijesti se ne donose građanima u nastavcima, pogotovo ne one koje tako jasno i huškački djeluju na građane. Pogotovo ne one koje su jednostrane i potpuno pristrane.
Moje znanje i obrazovanje su ograničeni, činjenica, ali moje razočaranje nije.
P.S. Znam kako se “Vi“ sa poštovanjem piše velikim slovom, ali, kako se piše “vi“ bez poštovanja?

Bez poštovanja
Darko Turković

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)