Aktualno Magazin Zabava

Njezin otrov ubija za 20 minuta, ali ovaj majstor ju je uhvatio za par minuta

VIDEO: NAJSMRTONOSNIJA ZMIJA NA SVIJETU Njezin otrov može ubiti odraslu osobu za 20 minuta, ali ovaj majstor ju je uhvatio za par minuta
Prema mnogim stručnjacima za zmije, najopasnija otrovnica na svijetu je crna mamba koja obitava na području Subsaharske Afrike, uglavnom uz istočnu obalu kontinenta.
Ovih dana je ekipa National Geographica snimila zaposlenika organizacije KwaZulu Natal Amphibian and Reptile Conservation, Nicka Evansa, kako hvata jednu od tih zmija koja se zavukla u kuću domaćice u južnoafričkom gradu Durbanu.

Video pokazuje Evansa kako uz pomoć hvataljke “vadi” na početku mirnu, ali uskoro uzrujanu mambu ispod ormarića za televizor, potom je usmjeri prema obližnjoj kutiji, da bi je na kraju uhvatio golim rukama, držeći je za glavu kako ga ne bi mogla ugristi.

– Ako ima priliku mamba će radije pobjeći nego se boriti. U ovakvoj situaciji će se suočiti s prijetnjom, sikćući i pokazujući tamno crnu unutrašnjost svojih usta. Ja živim za ovakve trenutke! – rekao je Evans za National Geographic opisujući susret sa zmijom, koja je u konkretnom slučaju bila duga gotovo 2,5 metara (crna mamba može narasti i do 4,5 metra u dužinu, ali zbog vitkog tijela dosegne težinu do maksimalno 1,6 kg).

Crna mamba je reputaciju najsmrtonosnije zmije zaradila zbog vrlo snažnog neurotoksinskog otrova (prema LD 50 mjerilu, 0,28 mg/kg njenog otrova dovoljno je da ubije polovicu članova testirane grupe životinja, obično miševa) kojeg je u stanju ubrizgati u vrlo velikim količinama. Prosjek je oko 120 mg po ugrizu, iako se u iznimnim slučajevima ta brojka penje i do 400 mg.

Kako smo već pisali, otrov crne mambe spada među šest/sedam najjačih kad su u pitanju zmije (prvi je kopneni tajpan koji nije usmrtio ni jednu osobu, uglavnom jer živi u australskoj zabiti te gotovo nikada ne napada čovjeka) te se pretpostavlja da je između 10 i 15 mg dovoljno da ubije odraslog čovjeka, što znači da bi prosječan ugriz bio dovoljan da usmrti do desetak osoba, a iznimno jak gotovo 30. Koliko je opasna, svjedoči činjenica da je svaki njezin ugriz otrovan (dakle nema “suhih” ugriza kad ne ubrizga otrov), a smrtnost je 100 % ako žrtva ne primi protuotrov – štoviše, 14% osoba koje je primilo protuotrov za ugriz ove zmije na kraju ne prežive.

Osim što ih se smatra najsmrtonosnijim zmijama, crne mambe poznate su i kao najbrže zmije te se na kraćim relacijama mogu kretati i do 16 km/h. Što se tiče njihove naravi, priče o njihovoj agresivnosti su uglavnom pretjerane. Riječ je o vrlo sramežljivim gmazovima koji će radije pobjeći nego se sukobiti s potencijalnom prijetnjom.

No, ako nemaju kamo pobjeći pretvaraju se u itekako opasnog protivnika – u tim će situacijama crna mamba glasno siktati, podići i do trećinu tijela sa zemlje u napadački položaj i širom otvoriti crna usta. Ako napadač ne odustane, mamba je u stanju ugristi žrtvu i do 12 puta u vrlo kratkom rasponu vremena, prilikom čega može ubrizgati dovoljno otrova da odrasla osoba umre zbog zatajenja dišnih organa i za manje od 20 minuta, iako se taj period može protegnuti i do 3 sata, ovisno o zdravlju i fizičkom stanju žrtve, kao i dijelu tijela gdje je nastupio ugriz. Srećom, zbog njihove plahe naravi, ali i strašne reputacije među populacijom gdje žive, fatalni susreti s ljudima su mnogo rjeđi nego u slučajevima nekih drugih otrovnica na afričkom kontinentu.

Prema neslužbenim procjenama zmije godišnje ugrizu oko 5 milijuna ljudi diljem svijeta, od čega i do 100.000 tih ugriza rezultira smrću. Najveći dio smrtnih slučajeva otpada na indijski potkontinent na kojem “hara” takozvana velika indijska četvorka (indijska kobra, Russellova ljutica, obični krait i pješčana efa), koje su odgovorne za gotovo 45.000 fatalnih ugriza. Iako su iznimno otrovne, za veliki broj smrtnih slučajeva uz jačinu njihovog otrova jednako je odgovorna i činjenica da se nalaze na gusto naseljenim područjima u kojima protuotrov i adekvatna medicinska skrb uglavnom nisu dostupni. (jutarnji.hr)