Aktualno Magazin Zabava

U Hrvatskoj je najslušanija već tjednima, na YouTubeu će uskoro prestići i Gangnam Style

VIDEO: SVI SU POLUDJELI ZA PJESMOM O SPOROM SEKSU U Hrvatskoj je najslušanija već tjednima, na YouTubeu će uskoro prestići i Gangnam Style
Iako je tek početak srpnja, nema dvojbe da je već kristalno jasno koja će pjesma ostati upamćena kao najveći hit ljeta 2017. Riječ je, naravno, o “Despacitu”, duetu čiju su prvu verziju snimili Portorikanci Luis Fonsi, pop-pjevač i dobitnik Grammyja, koji je dosad na našem području bio prilično anoniman, i Daddy Yankee, pionir reggaetona koji je jedna od najzaslužnijh osoba za probitak tog žanra na svjetsko glazbeno tržište.

Obojici glazbenika ova fuzija R&B, latino i reggaeton ritmova je u vrlo kratkom roku postala najveći hit u karijeri.

Prava groznica

Prva verzija pjesme, čije ime u prijevodu znači “Polako”, a u kojoj glazbenici pjevaju o sporom seksu, objavljena je još polovicom siječnja ove godine i već je tada zauzela mjesto na brojnim top ljestvicama, a njezina je popularnost dodatno porasla u zadnjih nekoliko mjeseci, nakon što je objavljen remiks u kojem se dvojici glazbenika u izvedbi pridružuje i Justin Bieber. On je pjesmu čuo u klubu u koji je izašao tijekom svoje južnoameričke turneje i odlučio je u nju dodati svoju dionicu, pa je tako “Despacito” postala prva pjesma u kojoj Bieber pjeva na španjolskom. Od tada pjesma ne silazi s radijskih i klupskih repertoara, a postala je viralna i na društvenim mrežama.

O tome u kolikoj je mjeri svijet doista zaražen “Despacito” groznicom svjedoče i brojke o slušanosti. Pjesma se treći tjedan za redom našla na prvom mjestu Billboardove top liste 100 najvećih glazbenih hitova i time postala prvo glazbeno ostvarenje koje nije na engleskom jeziku, a koje se našlo na vrhu te ljestvice još od 1996. godine, kada je to uspjelo “Macareni” španjolskog dua Los del Río. Osim na Billboardovoj, “Despacito” je zauzeo prva mjesta i brojnih drugih ljestvica – u Velikoj Britaniji je to najslušanija pjesma posljednjih sedam tjedana za redom, a prema HRT-ovu programu za praćenje radijskih glazbenih trendova Airplay Radio Chart, u Hrvatskoj se, kada je riječ o glazbi inozemnih izvođača, na broju jedan nalazi posljednja četiri tjedna.

“Despacito” je popularan i na YouTubeu, gdje je verzija koju pjevaju Fonsi i Daddy Yankee u trenutku pisanja teksta pregledana više od 2,3 milijarde puta, a remiks s Justinom Bieberom još dodatnih 376 milijuna puta. Takva statistika upućuje na to da bi pjesma uskoro mogla oboriti rekord “Gangnam Stylea”, koji na najvećem servisu za postavljanje i pregledavanje videozapisa danas ima gotovo 2,9 milijardi pregleda, a koji još od 2014. slovi kao najgledaniji video u povijesti YouTubea, zbog kojeg je tehnička služba servisa morala podići gornju granicu najvećeg mogućeg broja pregleda jednog zapisa.

Politička dimenzija

Luis Fonsi, koji je dosadašnju karijeru izgradio na romantičnim baladama prilično različitim od “Despacita”, prije objave singla je dvije godine imao pauzu u karijeri. U intervjuu koji je nedavno dao Rolling Stoneu rekao je da je i sam vrlo iznenađen što je pjesma postigla toliki uspjeh u zemljama kojima španjolski jezik ni po čemu nije blizak. U razgovoru se osvrnuo i na političku dimenziju pjesme, koja u tom smislu ima značaj jer je Trump od početka svojega mandata na više načina ugrozio Latino zajednicu, među ostalim otežavajući im pristup zdravstvenoj njezi i drastično smanjivši sredstva namijenjena poboljšanju života te skupine. “Baš kada pomislimo da živimo u svijetu u kojem ima puno rascjepa, glazba pronađe način da nas ujedini”, rekao je Fonsi. (jutarnji.hr)