Aktualno Auto svijet

Vozili smo: Renault Koleos dCi 175 4WD X-Tronic Initial Paris Energy

Elegantnija i luksuznija verzija Nissana X-Trail omogućava ugodnu vožnju u visokom ritmu, ima sve za uspjeh, ali ne i garanciju za to

Carlos Ghosn autoritarni boss Renault Nissana, jedan od najuspješnijih biznismena novijeg doba, ne samo u autoindustriji, ostvaruje ono što je zacrtao prije 10-ak godina. Cjelokupni program prebacuje na crossoverske/SUV modele i tako u prvi plan guraju najbolje iz programa obje marke. Tako sada Renault u programu, uz Captur, Scenic i Espace, kao crossoverske modele niže, kompaktne i srednje/više klase, ima Kadjar i Koleos, kao SUV-uzdanice. Posljednja su dva posebno zanimljiva, jer je riječ o svojevrsnim tehnološkim blizancima, blago povećanim verzijama Nissan Qashqaija i X-traila.

Koleos nije baš novitet, jer je postojao model prve generacije, koji se od 2007. do 2015. proizvodio u Koreji, u joint-venture tvrtki Renault Samsung Motors te prodavao kao Renault Koleos i Renault Samsung QM5. Model druge generacije najavljen je prošle godine. A, ponavljamo, nije riječ o potpunom novitetu. sve bitno upoznali smo u Nissan Qashqaiju druge generacije, koji je izvrsnom koncepcijom bio uzor ne samo ostalim modelima iz koncerna (X-trailu treće generacije, Kadjaru i sada Koleosu druge generacije.

Gabaritima 4673 x 1843 x 1678 mm je 32 mm duži, 23 mm širi i 31 mm niži od X-traila. Da se radi o ‘tehnološkim blizancima’, osim po stilu i mehanici (Koleos uvodi treću generaciju turbodizelaša 2.0 dCi) vidi i po zadržavanju međuosnog razmaka od 2705 mm. Sve drugo je po već provjerenom receptu. A Koleos, kako mu dimenzije pokazuju, ide više prema ugodnoj, otmjenijoj vožnji. To pokazuju i paketi opreme Zen, Intens, a pogotovo luksuzni Initial Paris. Taj je paket opreme, kao i u drugim Renaultima, ide prema luksuznijoj ponudi.

A što se tiče ponude motora, nismo iznenađeni, nemojte biti ni vi. Nema benzinaca, koliko god politika (da to je razlog, ekologija je samo izgovor) želi, a tako će i biti dizelaše izgurati sa scene. Pored već poznate, uvjerljive verzije dCi 130, koja iz 1598 ccm razvija 130 KS i 320 Nm (koristi ga i novi Mercedes-Benc C-klase, sa 116 KS i 280 Nm te 136 KS i 320 Nm) stiže novi dvolitreni dCi 175, koji najvećih 175 KS razvija od 3750/min, uz najveći moment od 380 Nm pri 2000/min. Po već provjerenom receptu, radi niže potrošnje i emisije CO2, a time i cijene, osnovna je verzija s prednjim pogonom. To je i najzanimljivija verzija, jer u već bogatom početnom paketu opreme Zen (ima 17-colne aluminijske felge, LED dnevna svjetla i sve bitne gadgete…), s a prednjim pogonom pruža pristojne performanse (11,4 s, 185 km/h( uz prosječnu deklariranu potrošnju samo 4,6 litara)

Cijena od 219.900 kn za početnu verziju sasvim je OK, pogotovo uz besplatni paket produžene garancije na pet godina i 150.000 km. Sa srednjim paketom Intens, koji već nudi ozbiljne elemente luksuza, cijena je 249.900 kn. S tim paketom dostupan je i dCi, koji s automatskim CVT mjenjačem postiže 202 km/h, a do stotke ubrzava za 9,3 s i deklarirano troši 5,5 litara, stoji 284.900. S tim motorom i opremom dostupan je i ‘pametan’, prilagodivi pogon 4WD ALL MODE. Ubrzanje tada iznosi 10,7 s, najveća je brzina 202 km/h, a deklarirana potrošnja 10,7 s. To stoji 289.900 kn.

Koliko je novi kontinuirani (bezstupanjski) mjenjač uvjerljiv, potvrđuje što u kombinaciji pogona 4×4 i automatskog mjenjača CVT ubrzanje do stotke pada na 9,5 s – dakle, 1,2 s brže, usprkos povećanju mase za 80 kg, Nema se što prigovoriti ni potrošnji od 5,9 litara. U srednjem paketu opreme cijena je 309.900 kn, a najskuplji Initiale Paris, koji je dostupan samo s pogonom 4×4 i automatskim mjenjačem, stoji 339.900 kn. Taj smo model i vozili na prezentaciji u okolici Zagreba i prvi su dojmovi vrlo povoljni. Koleos djeluje luksuzno i fino izbalansirano, a u komfornoj unutrašnjosti osjeća se masivnost, kao prije vremena ‘downsizinga’.

Francuzima su očito jako važni bili solidnost i sigurnost, pa najskuplji model, bez doplatnih opcija, ima masu 1747 kg. Spremno i kontinuirani potegne i reagira na gas u svim područjima brzina i ima dovoljno špirita za osnovnu vožnju. A najugodnije je iznenađenje CVT prijenos (Japanci i Francuzi očito više vjeruju tom konceptu nego automatiziranim mjenjačima s dvostrukom spojkom), u kombinaciji s novim dvolitrenim dizelašem. Lako je i sigurno voziti u visokom ritmu, a miris kvalitete dopire iz svakog kuta karoserije. Zbilja je uvjerljivo napravljen i ima dobre izglede za dio ‘kolača’ u SUV segmentu srednje (ili malo više) klase. (autoportal.hr)