Auto svijet Magazin

Najstariji auto u Baranji? ‘Moj voljeni tristać ima 50 godina!’

Iako je kupljen daleke 1967. godine svi dijelovi u fiat 1300 su originalni kao da je sada izašao iz trgovine. Margita Bolješić (69) kaže da će ga uskoro morati prodati
Ljubimac Baranjke Margite Bolješić (69) ovih je dana navršio jubilarnih 50 godina.
Fiat 1300, nekada popularno zvan ‘tristać’, svojevremeno je bio najpopularniji i najekskluzivniji automobil. Bio je zanimljiv jer je jurio 140 km/h na sat i s lakoćom iza sebe ostavljao sve fićeke, spačeke i škode. Iako takvih oldtimera u Hrvatskoj nema puno, ovaj Margitin je poseban po mnogo čemu.
– Naslijedila sam ga od svog oca Mileta koji ga je kupio 1967. godine u jednoj autokući u Osijeku. Zbog njega su ga morali uvesti iz Italije, gdje je i proizveden. Tata je za njega dao tadašnjih 26.500 dinara i to je bio velik novac – prisjeća se Margita dodajući da su tristaća tada vozili direktori, a njezin je otac radio u Belju kao rukovoditelj.

O autu se uvijek brinuo, čistio ga, redovno servisirao, registrirao, čak i kad ga zbog starosti više nije mogao voziti.
– Zimi mu je skidao akumulator i gume da se ne smrznu, a ja još uvijek imam njegov originalni račun – kaže Margita dodajući da je Tristać bio njihov prvi i posljednji obiteljski automobil.

– Kad mi je tata konačno dopustio da auto prepišem na sebe, a to je bilo 2011., rekao mi je da ga ne može voziti svatko jer ima neke svoje ‘cake’ koje moraš znati želiš li ga voziti. Primjerice, mijenjač brzina mu je na volanu – napominje Margita. Iako ima vlastiti Fiat Punto, Tristaća rado vozi i smatra da je bolji od njezina automobila.

– Ima 75 konja i pojuri čak i ako mu sasvim malo stisnes gas. Svi njegovi dijelovi su originalni, kao da je sada izašao iz trgovine. Zapravo ne znam ni kome bih ga dala da ga sada popravlja kada za njega više niti nema rezervnih dijelova – govori dodajući da su na ‘tristaću’ u 50 godina samo jednom mijenjali gume. Ove koje sada ima stare su 30 godina, ali i dalje su kao nove pošto ga Margita vozi samo kad ide na izložbe oldtimera.

– I registriran je kao oldtimer, a na izložbama oldimera diljem zemlje dobio je brojne pehare i nagrade – tvrdi Margita, dugogodišnja članica Oldimer klubova iz Osijeka, Đakova i Subotice.

– Ne znam uopće koliko ću dugo imati priliku uopće voziti automobi. Iako mi je žao ‘tristaća’, koji je dio mog odrastanja, života i obitelji mislim da ću ga morati uskoro prodati, ali isključivo ljubitelju oldtimera jer ću tako znati da će njegova originalnost i povijest biti očuvana – kaže Margita. U nekim oglasnicima ‘tristaće’ se može pronaći u prodaji i cijena im nije mala. Iznos se penje do 10.000 eura. (24sata.hr)