Aktualno Magazin Zabava

Panika na parkiralištu u Sinju: Riđovka im se zavukla u auto

Nakon što je ugledao zmiju pozvao je veterinare, policiju i vlasnicu auta. Vlasnica je brzo pozvala supruga da dođe maknuti zmiju iz auta. Izmamili su ju s repelentima…

Vidio sam je dok sam šetao, prolaznik ju je pokušavao otjerati od automobila, rekao nam je Sinjanin (40) koji je jučer oko 13 sati bio na parkiralištu u Ulici M. Buljana.

 

Nakon što je ugledao zmiju pozvao je veterinare, policiju i vlasnicu auta. Vlasnica je brzo pozvala supruga da dođe maknuti zmiju iz auta. Izmamili su ju s repelentima koje su kupili u ljekarni.

Kako se doznaje, navodno je bila riječ o riđovki, najrasprostranjenijoj zmiji uopće. Riječ je o otrovnici iz porodice ljutica. U usporedbi sa svojim većim srodnicima, riđovka je rijetko prijetnja čovjeku, no za male je životinje smrtonosna. Otrov riđovke je hemotoksičan što znači da se tkivo raspada te djeluje na krvni sustav, a pojedini ga znanstvenici smatraju toksičnijim i od poskokovog, no zbog manje količine koju može uštrcati u ranu ne predstavlja preveliku opasnost.

Prema statistikama, u većem dijelu Europe ljudi češće umiru od uboda pčela nego od ugriza riđovke, smatra se da bi zdrava odrasla osoba najvjerojatnije preživjela ugriz i bez medicinske pomoći. (24sata.hr)