Aktualno Auto svijet Magazin

Kia Stonic, novi je igrač među crossoverima B-segmenta

Napuhana izvedenica novog Rija, blizanac Hyundai Kone, stiže krajem godine, s baznim benzincem 1,25/84 KS i poštenom opremom stajat će 118.000 kn

Klasa crossovera B-segmenta sve je bogatija. Nakon što su se etablirali Nissan Juke, Renault Captur i Mazda CX-3 te su nedavno stigli Opel Crossland X i njegov tehnološki blizanac Citroën C3 Aircross, a iz koncerna Volkswagen licitirali su modelom Seat Arona, koji najavljuje tehnološki istovjetne crossovere sa značkom Škode, Volkswagena i Audija, red je došao i na Korejce.

Prvi je, u lipnju, predstavljen Hyundai Kona, a sada stiže i bratski Kia Stonic. Riječ je o napuhanoj crossoverskoj izvedenici nedavno predstavljenog modela Rio četvrte generacije, na čijoj se osnovi 2019. očekuje novi Hyundai i20. Na našem se tržištu očekuje na jesen, a na najvažnijem, njemačkom tržištu Stonic je već prošao ‘vatreno krštenje’. Privlačan dizajn, dobra izvedba i povoljna cijena obećavaju uspjeh.

Gabaritima 414 x 176 x 152 cm duži je osam širi tri i pol i viši sedam centimetara od Rija. Da je riječ o izvedenici, prepoznaje se po istom međuosnom razmaku od 258 cm. Unutrašnjost je ‘ozbiljnija’ i bogatija, premda i Rio izvedbom zaslužuje pohvale. Sjedi se ugodno povišeno, kao u kompaktu, a funkcionalnost povećava prtljažnik od 352 do 1155 litara. U benzinskoj su ponudi su dobro poznati atmosferci 1.25 a 84 KS i 1.4 s 99 KS te 3-cilindarski turbo s direktnim ubrizgavanjem 1.0 T-GDI sa 120 KS.

Jedan, ali vrijedan dizelaš u ponudi je 1.6 CRDI sa 110 KS. Osnovni benzinac ima 5-stupanjski mjenjač, a ostali 6-stupanjski. Službena prodaja na njemačkom tržištu počinje 30. rujna, a osnovni model, koji serijski ima aluminijske 15-colne felge i 7-colni dodirni ekran sa smartphone-integracijom, procijenjen je na 15.790 eura. Jeftiniji je 100 eura od usporedivog Renault Captura! Na našem se tržištu očekuje krajem godine, s početnom cijenom od oko 118.000 kn.(autoportal.hr)