Aktualno OG nekad Ogulin S vama kroz svaki dan

Vlakom do Knina 1995.

Dvadesetak dana poslije Oluje već je uspostavljena željeznička veza između Zagreba i Splita. Prva kompozicija, koja je ne bez razloga, nazvana Vlakom slobode, 26. kolovoza 1995. ponovno je povezala Hrvatsku i izazvala sljavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba preko Karlovca, Gospića i Knina do Splita. U tom povijesnom vlaku, bili su predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman, mnogi državni dužnosnici i stranački prvaci, prognanici te kulturni i javni djelatnici. Na svim postajama, predsjednik Tuđman podsjećao je na dane Domovinskoga rata i uspješnu Oluju, zagovarajući što brži povratak prognanika u svoje domove. Vlak sa 21-im vagonom je krenuo 26. kolovoza 1995. u 8.07 sati iz Zagreba, preko Knina do Splita.

No, da bi taj vlak sretno stigao do svog odredišta trebalo je dobro provjeriti i osigurati prugu jer se, da podsjetimo, radilo o danima neposredno poslije ratnih djelovanja u okviru akcije Oluja.

Ovo je, kako smo uspjeli saznati, snimka vlaka koji je “probio led” i prošao taj put prije Vlaka slobode provjeravajući sigurnost pruge do Knina. Na žalost, ne raspolažemo nikakvim drugim podacima o ovom zapisu, niti tko je snimao, niti kada je nastao, a nismo prepoznali i nikoga od osoba na snimci. Ako netko od čitatelja zna nešto više, molimo da nam javi.