Aktualno OG sada Ogulin

Gradonačelnik u Poduzetničkoj zoni

Gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović,   u pratnji Mladena Stipetića, direktora Poduzetničke zone Ogulin, posjetio je gradilišta tvrtki Monterra i Reneteh, kako bi se na terenu upoznao s napretkom radova i kako bi se u kontaktu s investitorima i izvođačima upoznao s eventualnim problemima i zaprekama koje koče njihove investicijske projekte, doznajemo iz gradske uprave.

Reneteh d.o.o. je slovačka firma koja kod nas u zoni radi na izgradnji energane odnosno kogeneracije na drvnu biomasu. Projektom je predviđena proizvodnja električne energije snage 4,9 MW i toplinske energije 12,4 MW. Električnu energiju će prodavati HEP-u s kojim imaju ugovor kao povlašteni proizvođač, a toplinsku energiju (50%) moraju zbrinuti. Zato su osnovali tvrtku kćer Otočki vrtovi d.o.o. koja će koristiti toplinsku energiju proizvedenu u energani. Tvrtka Otočki vrtovi će se baviti proizvodnjom pilanskih proizvoda i proizvodnjom peleta za ogrijev. Plan je, nakon što investicije budu dovršene, u obje ove tvrtke zaposliti ukupno oko 65-70 radnika.

Monterra d.o.o. iz Rijeke će proizvoditi heksagonalne zaštitne mreže koje se koriste za zaštitu pokosa na autocestama, cestama i željezničkim usjecima. S građevinskim radovima u Poduzetničkoj zoni su krenuli prije dva mjeseca, a dovršetak hale planiraju do kraja godine. Pokretanje proizvodnje planirano je za proljeće 2018. godine kada bi zaposlili oko 20-tak radnika.

Lokalna ogulinska tvrtka Mikas-Commerce je izvođač radova za oba investitora.

Što se problema i zapreka tiče, problem postoji kod izvođenja radova na objektu tvrtke Monterra. Naime, iako je zahtjev za priključak električne energije prema HEP-u upućen još prije nekoliko mjeseci, on još uvijek nije dobiven. Zbog toga se električna energija za pogon gradilišnih strojeva i alata proizvodi benzinskim agregatima. To povećava trošak radova, a uz to otežava rad na gradilištu, jer se stvara buka i ispušni plinovi. Priključak električne energije postoji uz parcelu, potrebna je samo birokratska dozvola da se gradilište spoji na njega.

Gradonačelnik je na licu mjesta pokušao stupiti u kontakt s odgovornim osobama u HEP-u i urgirao da se postupak ubrza, kako bi se omogućio rad ovom investitoru i njegovom izvođaču.