Županija

U zgradu POU tijekom desetljeća ulupano nevjerojatnih 14,35 milijuna kuna, a još nije ni blizu gotova

Ogulinska rupa bez dna: U zgradu POU tijekom desetljeća ulupano nevjerojatnih 14,35 milijuna kuna, a još nije ni blizu gotova

 

Ogulinska “rupa bez dna” je obnova Pučkog otvorenog učilišta. Bivša HDZ-ova gradska vlast je u rekonstrukciju zgrade u kojoj se nalazi učilište s kino dvoranom, tijekom proteklih deset godina ulupala je nevjerojatnih 14,3 milijuna kuna, a posao nije gotov niti blizu. Zgrada je još uvijek gradilište, Ogulinci čekaju na svoje kino i dvoranu za sva društvena događanja, a procjene koliko je još potrebno da se posao završi su vrtoglave, posebno za grad veličine i ekonomske snage Ogulina.

Potrebno još 8 milijuna kuna

Po zadnjim informacijama iz ogulinske gradske uprave, da bi se ovaj objekt dovršio i doveo u funkciju potrebno je u njega uložiti još oko 8 milijuna kuna. To je, kažu u gradskoj upravi, velik problem s obzirom na trenutno stanje u gradskoj blagajni pa je financiranje pomoglo i Ministarstvo kulture.

 

Potrebno još 8 milijuna kuna – gradonačelnik Dalibor Domitrović
– Trenutno je za izvedbu radova osigurano dva milijuna kuna, od čega Ministarstva kulture sufinancira 1,5 milijuna kuna, a ostatak Grad Ogulin. Radove izvodi tvrtka Suhomont d.o.o. iz Vinkovaca koja je pobijedila na javnom natječaju i s kojom je sklopljen okvirni sporazum. Okvirni sporazum znači da će ova tvrtka radove izvoditi ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima, odnosno kako Grad bude imao novca, kažu u Gradu Ogulinu.

Osim nepromišljenog ulaska u projekt rekonstrukcije ogulinskog “hrama kulture” bez financijskog plana, a sve kako bi se pokazalo kako se u gradu podno Kleka nešto radi, zgrada POU je tijekom proteklih 15 godina upala i u vrtlog neprestanog mijenjanja uvjeta, zakona i propisa pa su se i na postojeće ili već adaptirano stanje morali raditi prepravke, popravci. Pojedini dijelovi morali su se rušiti i ponovno izvoditi, što je stvarilo dodatne troškove kojih, kažu nam SDP-ovci koji sad vladaju gradom, ne bi bilo da je projekt planiran i provođen kako treba.

Gradi, ruši, gradi…

Na primjer, radi promjene protupožarnih uvjeta morao se rušiti već izvedeni gipskartonski strop. Radi prenamjene prostora iz kafića u trgovinu morala se raditi nova projektna dokumentacija, ishodovati nove dozvole, mijenjati cijeli koncept prostora.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović dao si je u zadatak u ovom mandatu staviti POU u funkciju, ali pritim što manje opteretiti gradski proračun, pa cilja na sredstva Ministarstva kulture. (kaportal.hr)