Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Promjene?

Da li se išta kreće u ovom Ogulinu osim bombastičnih najava poduzeća Bjelin da će Ogulinom teći med i mlijeko, ali u narednom periodu. Kojem to periodu? Dok Bjelolasica dobije uporabnu dozvolu za skijaške staze, sportski bazen, obnovljeni restoran izgoren zbog visokih zimskih temperatura, konjušnicu za timarenje trkaćih konja. Dok se ne izda građevna dozvola za spaljeni restoran Sabljaki oko kojega će se prostirati veslačke staze u zavjetrini, a uz novi restoran uzgajat će se, oko kupača i veslača regate; divlje patke, labudovi i liske za smirenje lovačkih nagona na zakonom zabranjenom prostoru. Bjelin će naravno otkupiti 230 ha zemljišta u Poslovnoj zoni, izgraditi željeznički industrijski kolosijek i zaobilaznu cestu mimo Ogulina na onoj strani prema Krpelu.

Sve se je to dalo donekle čuti u kultnoj emisiji Radio Ogulina „Oči u oči“ što se održava nedjeljom u 9,30 i koja pomalo gubi svoj entuzijazam, gubi uzburkana pitanja i polako gubi svoju draž. Mislim da je dužina trajanja malo silovana pa čovjek kao što je general Petar Stipetić nije mogao dovršiti ni započetu zadnju rečenicu, a on je imao mnogo toga za reći i to samo ono što on smatra da smije reći, ne odavajući državne tajne koje on najbolje zna. Puno više od političkog gostovanja današnjeg predsjednika gradskog HDZ-a i saborskog zastupnika Tomislava Lipošćaka, u tjedan dana ranijoj recitaciji o povratku HDZ-a na vlast. Poslije promjene politike u Ogulinu, nakon dvadeset i sedam godina, lijeva opcija uz novoga gradonačelnika bila je napeta na konačne promjene života građana, uvjetno rečeno, jer dobar dio stanovništva jest ruralne orijentacije.

I zadnja emisija Oči u oči nije dala nikakvu napetost. Čak je i bilo naglašeno da će glavna tema biti SKG i da su na njoj sudjelovali gradonačelnik i predsjednik nadzornog odbora SKG d.o.o. tog trgovačkog društva u vlasništvu Grada Ogulina, koje je sadržajno i financijski potpuno upropašteno zahvaljujući svom direktoru koji je kao potpuno nekompetentan „vodio“ firmu punih osam godina.

No, direktor u toj emisiji nije bio ni spomenut, već je za katastrofu stanja odlagališta otpada na Sodolu odgovorna firma koja je nalog za sanaciju odlagališta dobila još neke 2007. godine i do danas napravila zanemarive poteze koji će biti dovoljni samo za zatvaranje odlagališta, a bit ćemo upućeni na odvoz otpada negdje na Kvarner. Zločin s centralnim grijanjem u Vijencu Ive Marinkovića nije uopće spomenut, kao ni cijene i usluge grijanja „Robne kuće“. Organizacija održavanja groblja i cijene ukopa također nisu spomenute.

Nadalje, ništa stresno se nije moglo čuti oko 10-godišnje izgradnje Pučkog otvorenog učilišta i nedogled njenog završetka, ali smo čuli da nam učilište neće koristiti za zakup trgovačkim ili poslovnim prostorima, već za kulturu i obrazovanje. Ipak nešto.

Da se nešto treba učiniti s kanalizacijom, da se na kanalizaciju moraju priključiti sve zgrade koje za to imaju uvjeta opet nema naloga, mada se one zakonski moraju priključiti. Pa zar oni koji su priključeni i pridržavaju se zakona i naloga Vodovoda i kanalizacije, moraju plaćati dodatnih 50 posto cijene potrošene vode kao da i bez toga voda nije među najskupljima u Hrvatskoj. Ljudi su doista ogrčeni što moraju financirati smrad iz kanalizacije koji se širi zbog odluke investitora da se prihvati projekt koji ne zadovoljava. To je sada neriješiva stvar, ali ne znači da se svi ne moramo priključiti. Za koga mi to gradimo već deset godina?! Deset godina gradimo i Pučko učilište. Samo, od kanalizacije se osjeti smrad, a od učilišta – ni to.

HDZ je na prošlom Vijeću postavio pitanje što je s glasovnim terminima s kojima je SDP dobio izbore: „promjene“ i „drugačije“. Što se to promijenilo ili postalo drugačije? Ulica Struga, Vijenac Ive Marinkovića, Bjelolasica, restoran na Sabljakima, šetnice oko jezera, retencija ili Sodol.

Da li je Bjelin jedino rješenje za promjene i drugačiji život onog dijela Ogulinaca koji nisu vezani na zelje i krumpir? Bez drvne industrije teško je zamisliti napredak Ogulina.

Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)