Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Ugrijte organizam

Jedan od najjednostavnijih načina iskorištavanja blagotvornih svojstava bilja jest piti ih u obliku čaja. Uz redovitu primjenu, biljni čajevi mogu znatno pridonijeti dobrom zdravlju umirujućim, osvježavajućim i okrepljujućim kvalitetama.
Čaj je već stoljećima jedno od najzdravijih i najomiljenijih napitaka diljem svijeta, u nekim od zemalja i dio tradicije. Iako kod nas kultura ispijanja čaja nije toliko naglašena mnogi od nas vole ove zimske dane ublažiti vrućom šalicom svog omiljenog čaja.
Toplina iz čaja, s dodatkom meda i limuna ima funkciju grijanja organizma. Iako se limunom u manjim količinama dodanim u hladne napitke ljeti oragnizam može i rashladiti, zimi u ovoj kombinaciji potiče rad organizma.

Savjeti za pripremu i ispijanje čaja.
Najbolje je piti svježe pripremljen čaj.
Ljekovita svojstva većine biljaka se gube dugotrajnim kuhanjem. Vrlo je mali broj biljaka koje takvim načinom pripreme zadržavaju svoja ljekovita svojstva.
Nakon što biljku prelijete vodom, čašu obavezno poklopite i ostavite da odstoji između tri i pet minuta.
U slučaju da pripremate veće količine, a želite konzumirati topao čaj, čuvajte ga u termos boci kako bi zadržao toplinu, jer se podgrijavanje čaja ne preporučuje.
Nastojte piti blago rashlađeni čaj (ne vreo) jer prema nekim istraživanjima opetovano ispijanje vrućih napitaka može povećati rizik od raka jednjaka.
Prije konzumacije čaj dobro promiješajte kako bi se oslobodila što veća količina aktivnih i vrijednih sastojaka čaja.
Ako niste ljubitelj nezaslađenih čajeva možete ih zasladiti medom, no u tom slučaju med dodajte tek kada je čaj blago rashlađen, jer u suprotnom on će izgubiti većinu korisnih svojstava. Isto pravilo vrijedi i za limun.
Sakupljate li sami bilje za čaj, vodite računa o najidealnijim uvjetima za berbu jer svaka biljka u različitom dijelu godine ima najveću koncentraciju ljekovitih tvari.
Bilje sakupljajte isključivo na čistim i nezagađenim područjima.
Izbjegavajte instant čajeve jer mogu sadržavati umjetne boje i sladila.
Iako je čaj u pravilu siguran za zdravlje, budite umjereni i nemojte pretjerivati s njegovom konzumacijom.
Tanini iz čaja mogu smanjiti apsorpciju željeza te je potreban oprez, osobito kod djece.

Ako ste među onima koji se na čaj sjete tek kad ih ulovi neka sezonska viroza, znajte da njegova redovita konzumacija može imati brojne pozitivne učinke na vaš organizam. U nastavku slijedi pregled nekolicine poznatih vrsta čajeva, savršenih za niske temperature koje nam prijete, a ujedno za tretiranje raznih tegoba i bolesti.

Šipak
Čaj od šipka je izuzetno ljekovit napitak, vrlo ugodnog okusa i mirisa i efikasan način da unesete dovoljno vitamina C, smanjite razinu slobodnih radikala, te tako svoj organizam učinite otpornim na prehladu i gripu koji nam prijete u hladnim zimskim danima. Osvježava i diže razinu energije te ga se tako može piti i umjesto jutarnje kave. Diuretskim djelovanjem pomaže u izlučivanju mokraće što ga čini dobrim za zdravlje mjehura, bubrega, te općenito borcem protiv problema sa urinarnim traktom. Poboljšana cirkulacija, čisti dišni putevi, pojačana obnova stanica samo su dodatne zdravstvene prednosti koje nam nudi šalica ovog poznatog i okrjepljujućeg napitka.

Lipa
Domaći čaj od cvjetova lipe poznati je prirodni sedativ – opušta, smiruje i pomaže kod stresa, nervoze i nesanice. Prirodna je zaštita organizma od gripe, prehlade i infekcija, osobito infekcija gornjih dišnih puteva.
Potiče znojenje i izlučivanje toksina i viška tekućine iz organizma. Ima blagotvorno djelovanje na probavu pa je pogodan i kod proljeva, zatvora, problema s čirevima, nadutosti i grčeva.

Đumbir
Ovaj čaj je vatrenog okusa. Ublažava bolove,potiče probavu,liječi artritis i reumu,smiruje razdražljivost, pospješuje izlučivanje viška vode iz organizma,smanjuje upale,uništava patogene mikroorganizme,sprečava širenje stanica raka,pomaže kod alergija,ublažava mučnine,pomaže kod gripe i prehlade.

Bazga
Bazga se koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.
Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Korisna je kod astme i upale dišnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.
U proljeće cvijet bazge možete koristiti kao sredstvo protiv peludnih alergija.
Bazga ima i detoksikacijsko djelovanje jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezdi. Može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje te liječi vodenu bolest.
Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Čaj od cimeta
Ako se zbog hladnog vremena osjećate mrzovoljno, isprobajte pijuckati topli čaj od cimeta. Ovaj čaj ima brojne prednosti; on poboljšava sveukupno ljudsko zdravlje, od prevencije dijabetesa do ubrzanja razgradnje masti u tijelu.

Kadulja
Kadulja ublažava upale krajnika uzrokovane streptokokom, herpes, akne, ekceme, upale sinusa, zubobolje te upale zubnog mesa. Kod upalnih stanja kože poput raznih ekcema, akni, prištića, celulita ili proširenih vena, ljekovita kadulja je potentno rješenje. Detoksikacijsko i stimulirajuće djelovanje također su odlični kod celulita ili proširenih vena, a jače djelovanje dobiva se iz eteričnog ulja kadulje. Regulira hormonalni sustav, umiruje upale unutarnjih organa. Čaj kadulje preporučuje se kod upale želudca, probavnih smetnji, upale jetre, slabe cirkulacije i upale grla. Protuupalno i antiseptičko djelovanje pomoći će umiriti i suzbiti infekcije te pročistiti organizam.
Kadulja je najbolji prirodan lijek kada je riječ o upali grla ili krajnika, zubobolji te upali i krvarenju desni. Zbog analgetičkih svojstava, grgljanje ili mućkanje čaja od kadulje ublažava bolove i smiruje upalu.

Kamilica
Kamilica je još jedna od poznatijih ljekovitih biljaka, a njena primjena seže od brige za ljepotu do rješavanja ozbiljnijih tegoba. Čaj od kamilice djeluje protuupalno i umirujuće, opušta mišiće, pomaže kod nesanice te umiruje grčeve i ublažava menstrualne bolove. Korisna je i za problematičnu kožu jer smiruje crvenilo i nadraženost, čisti akne, a oblozi od kamilice smanjuju i podočnjake te jačaju kosu.
Metvica
Metvica je odavno poznata po tome da smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine, osobito one uzrokovane putovanjem.
Isto tako, smanjuje glavobolje i želučane tegobe prouzrokovane stresom zbog činjenice da sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje, a šalica čaja prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite.
Svojim diuretičkim djelovanjem pospješuje mršavljenje, potiče metabolizam i smanjuje apetit, smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja, neutralizira slobodne radikale i sprečava proizvodnju tvari koje potiču upale, ublažuje alergiju i astmu, sprečava neželjenu dlakavost na nogama, prsima, licu, leđima i drugim dijelovima tijela uzrokovano povišenim lučenjem muških spolnih hormona.

Kopriva
Čaj od koprive jača imunitet svojim protuupalnim djelovanjem i čisti cijeli organizam. Kopriva pomaže kod problema s bubrezima i urinarnim traktom te slabokrvnošću budući da zbog visoke razine željeza koje sadrži doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca opskrbljujući tako tijelo kisikom.
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi te je tako ujedno korisna kod kožnih oboljenja, bubuljica i akni. S obzirom na to da je bogata vitaminima i mineralima, kopriva liječi umor te svojim diuretičkim djelovanjem detoksicira organizam. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Također, pomaže kod alergija, ali da bi pokazala svoje djelovanje treba je piti duže vrijeme.Čaj od koprive potiče obnovu stanica pa je koristan i kod istrošene hrskavice.

Timijan
Tradicionalno se upotrebljava za liječenje anemije, groznice, probavnih smetnji, zadaha i mamurluka.
Smatra se da je učinkovit protiv svih vrsta grčeva i da ublažava tegobe tijekom PMS-a.
Preporučljiv je za djecu, jer tjera parazite, pogotovo gliste, a uz to jača dječji organizam.
Timijan snaži pluća i čisti ih od sluzi. Djeluje protiv svih vrsta grčeva, kašlja, bronhitisa, astme i otežanog disanja.
Uzmite ga ako patite od napetosti, uzrujanosti, nesanice, noćnih mora i glavobolja.
Timijanov čaj pomaže kod kašlja i bronhitisa i djeluje antiseptički pa ga grgljajte kod upale grla.

Lavanda
Lavanda se učestalo koristi pri liječenju unutarnjih i vanjskih tjelesnih boljki, a zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično djeluje na psihu, te stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti.

Zeleni čaj
Ovaj čaj je prirodni antioksidans koji pozitivno utječe na probavu, pomaže topljenju masnih naslaga i razbuđuje organizam. Zbog svog diuretskog djelovanja potiče izlučivanje štetnih tvari, a kožu čini glatkom i čvrstom te tako pomaže i u smanjenju celulita. S 2-3 šalice zelenog čaja dnevno razinu inzulina držat ćete pod kontrolom i tako se lakše oduprijeti želji za slatkim, a ugodna toplina čaja smanjit će glad. Uz to, zelenim čajem ćete osvježiti organizam, podignuti raspoloženje i stimulirati cirkulaciju, smanjiti razinu lošeg kolesterola u tijelu te svoje srce održati zdravim.

Crni čaj
Crni čaj je poznat kao prirodni napitak jakog, gorkog okusa koji prema nekim istraživanjima sprječava rast raka dojke, želuca i debelog crijeva, a jedno je istraživanje pokazalo da dugotrajno konzumiranje crnog čaja može spriječiti nastanak dijabetesa. Također pomaže kod sprječavanja srčanog udara i srčanih bolesti. Odličan je za reguliranje razine kolesterola, smanjuje rizik začepljenja arterija te odlično djeluje za zdravlje krvnih žila. Uz to, crni čaj je izuzetan u borbi s virusima koji uzrokuju bolesti kao što su proljev, kožne infekcije, karijes, upala pluća i cistitis.

Žuti čaj
Žuti se čaj bere dok je lišće mlado, a prema istraživanjima ono sadrži nešto veću koncentraciju antioksidansa od lišća zelenog čaja te se od njega razlikuje prema okusu, s obzirom na to da žuti čaj krasi blaži, voćni okus.
Ono što ih povezuje i što oduševljava pobornike zdravog života je prisutnost dijetnog enzima koji pomaže bržem sagorijevanju suvišne masnoće. Ostale zdravstvene koristi žuti čaj ostvaruje glede poboljšanja cirkulacije krvi, eliminacije toksina, potom ubrzavanja metabolizma i apsorpcije kisika u organizmu. Pomaže pri dugovječnosti i mentalnoj pokretljivosti, stimulira rad mozga i oštri um, pojačava otpornost organizma na mnoge bolesti. K tome, prevenira kvarenje i ispadanje zubiju, kao i anemiju. Osim toga, pročišćava mokraću i stimulira mokrenje, pomaže probavu, ublažava smetnje u zglobovima.

Sikavica
Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani, i dokazano pomaže kod mamurluka.
Ova biljka jača organizam, regulira probavu i pomaže kod zatvora.
Manje je poznato da je sikavica jako korisna za krvožilni sustav. Većina smetnji uzrokovanih slabošću krvožilnog sustava i srca nestaje pred djelovanjem ove biljke – migrene, vrtoglavice, niski tlak, umor…
Sikavica efikasno liječi sve vrste alergija, hunjavice uzrokovane peludom, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja.
Ova biljka se također koristi u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde, kod upale slijepog crijeva i psorijaze.
Sikavica djeluje poput estrogena te može stimulirati proizvodnju mlijeka kod dojilja i poticati redovit ciklus.

Komorač
Dobar utjecaj na probavu je najvažnija zdravstvena prednost čaja od komorača. Osnova toga je njegovo eterično ulje koje sadrži estrogen. On inhibira grčenje mišića i omogućuje lakšu probavu, a ublažava čak i štucanje.
Aromatična svojstva komorača čine ga odličnim saveznikom u liječenju nadutosti, proljeva ili želučanih grčeva, koji su također simptomi sindroma iritabilnog crijeva. Komorač smanjuje stupanj kiselosti u želucu i crijevima te istovremeno pomaže u liječenju grčeva i mučnine i oslobađa crijeva nametnika i bakterija. Dobar je čak i za bebe koje pate od grčeva Čaj od komorača je diuretik te pomaže pri eliminaciji toksina iz tijela. Povećava zdrav protok urina i štiti jetru od oštećenja alkoholom. Pomaže kod liječenja bolesti kao što je žutica.

Maslačak

Čaj od maslačka pravi je odabir za vas ako se želite riješiti problema s kožom, osim što intenzivno čisti kožu ima i diuretska svojstva.

Stolisnik
Stolisnik smanjuje menstrualne tegobe (posebno u kombinaciji s vrkutom),pomaže kod upale mjehura i jajnika, sprječava formiranje žučnog kamenca, pospješuje probavu i apetit, smanjuje infekcije i tjelesnu temperaturu (potiče znojenje), pomaže kod kašlja i upale sinusa (sinusitisa),protuupalno djeluje na čitav organizam, odlično djeluje kod alergija (suzne oči i kihanje), ubrzava oporavak od prehlade i gripe, smanjuje grčeve uzrokovane hormonima ili bolesti, pomaže kod začepljenih dišnih puteva.

Sjemenke celera
Čaj od sjemenki celera pomaže u smirivanju organizma prije spavanja što će vam svakako dobro doći ako ste konstantno umorni.

Valerijana
Čaj od valerijane pomoći će vam u otklanjanju stresa pa tako i stresom uzrokovanih tegoba.

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)