Aktualno OG sada Ogulin

U Vukovaru obilježen Dan civilne zaštite – priznanje Gordanu i Luki

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Hrvatskome domu u Vukovaru u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, pripadnicima sustava Civilne zaštite dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja, te nagrade i priznanja za osobit pothvat u zaštiti i spašavanju za 2017.
Za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe od utapanja, nagradu su dobili Luka Božičević i Gordan Badanjak, vatrogasci iz DVD-a Oštarije.

O Luki i Gordanu OGportal je pisao o nekoliko navrata,  no da vas ipak podsjetimo:
“Gordan Badanjak i Luka Božičević dva su mlada vatrogasca, koji su prošlog ljeta spasili život jednom državljaninu iz BiH i time pokazali svoju humanost, hrabrost i požrtvovnost! Dogodilo se to u Pakoštanima, dva sata nakon što su stigli na more. Vidjeli su tijelo kako pluta. U prvi mah pomislili su da čovjek roni, budući je u blizini ronilački centar. Kako su vidjeli da čovjek preko minute ne izranja, a i nema ronilačku opremu, Luka je prvi krenuo vidjeti je li sve u redu. Dolaskom do njega, a bio je udaljen u moru 50-ak metara, shvatio je da je riječ o utopljeniku, koji je već poplavio. Na Lukin poziv Gordan bez imalo razmišljanja kreće do utopljenika i izvlače ga na obalu, te odmah pristupaju reanimiranju uz pomoć nekoliko kupača. Utopljenik nije imao pulsa i nije davao nikakve znakove života. U par navrata izlazila mu je pjena i voda na nos i usta. Počeo se kratko pojavljivati puls koji je isto tako i nestajao. Nisu odustajali sve do dolaska hitne koja je stigla brzo, za pet minuta od poziva. “Ma, nismo učinili ništa posebno, normalno je da se čovjeku pomogne”- skromno su OGportalu rekla ova dvojica mladića, inače šogori. Gordan je, naime, oženio Lukinu sestru. Obojica su članovi DVD-a Oštarije, koje djeluje u sklopu Područne vatrogasne zajednice Grada Ogulina.
Iako samozatajni, Gordan i Luka učinili su veliko djelo, zapravo najveće, jer ljudski je život najvrjedniji. Tim ih je povodom u svome uredu primio ih je gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, sa zamjenicima Danielom Vukeljom i Ivanom Salopek Šumonja, uručivši im priznanja i čestitavši na hrabrom činu, a u srpnju prošle godine nazočili su proslavi Dana općine Pakoštane na kojoj su proglašeni počasnim građanima Pakoštana.”

Jučerašnje priznanje za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe od utapanja koje im je uručeno u Vukovaru, zaista je stiglo u prave ruke.