Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Bijeg od dnevnih napora

Čeznete za mjestom na kojem biste se mogli oporaviti od dnevnih napora? Odite u saunu!
Sauna je prirodni izvor zdravlja i životne radosti.
Već tisućljećima sauna ispunjava našu težnju za toplinom, čistoćom i opuštanjem. Tradicija uporabe saune postojala je još u antičko doba.Temelji se na kulturi kupališta starih Grka i Rimljana i seže do najvećeg uzora naše današnje saune-finske saune.

Što je sauna i koje sve vrste sauna postoje?
Pod saunom razumijeva se suha kupelj u vrućem zraku, u kojoj prevladava temperatura do 100°C. Vlaga u zraku vrlo je niska, oko deset posto. Značajka saune je ekstremna promjena temperature, od vruće do hladne. U prostoriji za znojenje najprije ste izloženi tako jakom utjecaju topline da na kraju morate opet vratiti tijelo u normalnu temperaturu. Zato se iz kabine za znojenje ide izravno u prostriju za rashlađivanje. Tu se raslađujete ledeno hladnom vodom. Mnogi saune nazivaju i „oazama mira“ budući da se nakon njihovog korištenja korisnici osjećaju bolje, pozitivnije i bez stresa. Prema standardnoj i gruboj podijeli, postoje dvije osnovne vrste sauna, a to su finska/suha i turska/vlažna sauna. U narednom tekstu saznajte više o vrstama sauna.

Finska sauna
Princip po kojem radi finska sauna je da se vlažnost koja iznos oko 10-15% dobiva polijevanjem zagrijanog kamena smještenim u pećima saune (drvenim kućicama). Svaka sauna pa tako i finska ima preporuke kojih se treba pridržavati što se tiče dopuštenog boravka posjetitelja u saunama. Temperature u finskim saunama kreću se od 70-100°C.

Turska sauna (parna kupelj)
Za razliku od finske saune turska sauna ima malo dužu povijest korištenja. Osnovna karakteristika turske saune koja ju čini posebnom je vlažnost. Vlaga u turskim saunama je viša nego u finskim saunama, od 50-100%, a uobičajena temperatura je oko 40°C pa sve do 60°C. Dok finske vrste sauna više služe za znojenje i izbacivanje toksina, turske parne saune više služe za hidratizaciju kože i opuštanju mišića.

Blatna sauna
Još jedna od često korištenih vrsta sauna je blatna sauna upravo zbog ljekovitog mineralnog blata. Još davno su naši preci nanosili blato na kožu, jer su već tada prepoznali blagodati „čarobnog“ blata. Tretmani blatom u saunama traju otprilike oko 30 minuta, a služe za vraćanje svježine koži, za njezinu elastičnost i obnovu.

Bio sauna
Prema osnovnim podjelama bio sauna spada pod kategorije finskih vrsta sauna. Mogli bismo reći da je ovo malo blaža verzija finske saune budući da su u njoj temperature niže, te je omogućeno puštanje pare unutar saune u kombinaciji s eteričnim uljima prema vlastitim željama.

Infracrvena sauna
Tip saune koji je vrlo sličan finskoj sauni, također je vrlo često korišten. Ova vrsta saune specifična je iz nekoliko razloga, a osnovni je da se temperatura prenosi na način da se unutarnji organi i organski sustavi zagrijavaju uz infracrveno zračenje.

Solna sauna
Jedna od drugačijih vrsta sauna je solna sauna. Sam naziv govori nam da se nalazimo u sauni s povećanom koncentracijom soli koja ima blagodati učinak za naše zdravlje i organizam. Poznata je činjenica da ljudi koji imaju problema s dišnim putevima, redovno posjećuju solne saune, kupelji i slane sobe. Kao što znamo sol je proizvod iz prirode, a temperatura u solnim saunama iznosi od 40-50° C.

Postoje još:
Japanska sauna, Ruska Banja, Škotski tuš, Rimsko-Irska kupelj, Rimska sauna, Ledena kuća i dr.

Kako nas sauna zagrijava?
Dok je temperatura našeg tijela na površini kože od 30°C do 34°C u sauni je kao u pećnici, između 80-95°C. Ulaskom u saunu zapuhnut će nas suha vrućina i početi će razmjena topline između našeg tijela i okolnog zraka. Već nakon nekoliko minuta u kabini saune receptori topline na površini kože zabilježit će povećanje temperature čak i na 42°C, a temperatura u unutrašnjosti tijela postupno doseže i do 38,5°C. Tada naš organizam poduzima sve da snizi opet temperaturu kako bi izbjegao tegobe sa krvotokom, a to postiže svojim adutom u obrani od topline: znojenjem. Znojenjem se površina naše kože hladi, a tijelesna temperatura pada na 37°C i ostaje stalna.

Zdravi i u dobroj formi uz pomoć saune
Sauna povećava našu tjelesnu učinkovitost. Tijelo se mora boriti protiv vrućine. Broj otkucaja i snaga pumpanja srca se povećavaju, dišni se putevi proširuju. Na taj se način krv u plućima obilno opskrbljuje kisikom. I mozak i srce jače su prokrvljeni. Razum radi punom brzinom, a osjetila se razbuđuju. Osjećat ćemo se svježe i bit ćemo puni poleta.
Pri znojenju u sauni razgrađuju se mliječne kiseline koje se preko bubrega izbacuju iz organizma. Korist od tog procesa ogleda se u slijedećem: izbacivanjem otpadnih tvari ponovno se oslobađaju putevi opskrbe kisikom, a tanke pukotine na mišićnim vlaknima zacijelit će tijekom stanke za odmor nakon saune. Sauna također opušta mišiće dišnih puteva i proširuje ih što doprinosi smanjenju napadaja astme.
Sauna jača obrambeni sustav (čim tkivo poput onoga u dišnim putevima postane snažno prokrvljeno njegova obrambena sposobnost naglo naraste, kao i broj antitijela), pomaže izbacivanju otrova iz tijela (znojenjem nakon triju ulazaka u saunu gubimo i do litru i pol tekućine), alergije postaju podnošljivije, a kožne bolesti bolje zacjeljuju, postiže se bolji izgled kože koja dulje ostaje mlada i zategnuta.
Najveća blagodat saune je učinak opuštanja i odmora. Stoga izbjegavajte buku, grozničavost ili vruće rasprave u kabini za znojenje. Na taj način, kažu Finci, bijes isparuje.

Sauna se preporučuje u sljedećim stanjima :
– Visoki krvni tlak koji je moguće sniziti
– Reumatizam mekog tkiva
– Lagano proširene vene u neupalnom stadiju
– Kronična bronhijalna astma
– Kronični bronhitis
– Nizak tlak
– Depresivno raspoloženje
– Regeneracija nakon lakših sportskih ozljeda
– Klimakterijske tegobe
– Impotencija
– Kao popratna terapija kožnih bolesti

Sauna se ne preporučuje u slučaju:
– Akutne upale (i vena i organa)
– Bolesti popraćene vrućicom
– Sekundarni visoki krvni tlak koji se javlja uz bolesti bubrega, žlijezda ili srca
– Epilepsije i ostalih napadaja sa grčevima
– Alergije na vrućinu
– Nestabilnih bolesti srca i krvotoka
– Veće, nezarasle rane
– Gripe
– Bolesnog proširenja krvnih žila, ponajprije na licu

Odlazak u saunu- savjeti

Odlazak u saunu je prava blagodat za tijelo, um, dušu. Sauna je prirodna medicina u najčistijem obliku i bez popratnih pojava. Kada idete u saunu ostavite svakodnevnicu za sobom i krenite na odmor! Važno je isključiti se.
Preporuka je u kabini za znojenje biti bez odjeće, eventualno sa ručnikom prekriti određene dijelove tijela. Potrebno je skinuti nakit, redovito ovlaživati kontaktne leće, bez obilnih obroka prije dolaska.
Rashlađivanje je sastavni dio saune. Nakon tuširanja valja se temeljito obrisati. Nakon saune treba piti puno tekućine. Losione i parfeme ostavite za poslije. Pazite na ravnomjernu izloženost vrućini u kabini, te se ne naprežite. Eterična ulja povećavaju užitak u sauni, ali ih treba rabiti pravilno.

I za kraj dobra vijest da je uživanje u blagdatima saune moguće i u našem gradu. Iskoristite tu mogućnost, rezervirajte svoj termin i uživajte.

 

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)