Aktualno OG sada Ogulin

Eksperimentalno provođenje kurikularna reforme u Prvoj osnovnoj školi Ogulin

Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj u pratnji profesorice Helene Valečić, jedne od članica stručne radne skupine kurikularne reforme, posjetila je Prvu osnovnu školu Ogulin gdje ih je dočekao ravnatelj Zvonko Ranogajec.

Prva osnovna škola jedna je od 72 škole u Hrvatskoj, kao i jedna od dvije škole u našoj županiji u kojoj će se od jeseni eksperimentalno provodit kurikularna reforma, a upravo je to bio povod ovom posjetu.
Škole će u eksperimentalnom programu radit po novim kurikulumima, novim nastavnim materijalima, digitalnim obrazovnim sadržajima i u opremljenim kabinetima, uz edukacije i savjetovanja za učitelje i roditelje koje počinju ovih dana.
Obzirom da škole koje su ušle u pilot projekt nisu jednako velike, jednako razvijene i informatički opremljene, pomoćnica ministrice je naglasila da će se prilikom dodjele sredstava i opreme voditi računa i o tome te da će se sukladno potrebama dodjeljivati oprema nužna za provođenje.
Provođenju cijele reforme uvelike će pomoći e-Dnevnici koje Prva osnovna škola bez obzira na ovaj pilot projekt planira uvesti od jeseni. Naime, njima se jednostavnije, brže i kvalitetnije informiraju roditelji, osnažuje se veza između njih i škole, a olakšava se i rad učiteljima, pa pomoćnica Kralj smatra da su oni apsolutno nužni.
Podsjetimo, u eksperimentalno provođenje reforme od jeseni će biti uključeni budući prvašići, učenici petih razreda kao i učenici 7-ih koji će na novi način pratiti nastavu iz biologije, fizike i kemije. Po riječima pomoćnice Kralj i profesorice Valečić, djelatnici i roditelji učenika POŠ trebaju biti iznimno sretni i ponosni što je upravo njihova škola odabrana za pilot projekt zahvaljujući kojem će na moderan i suvremen način stjecati nova znanja, a da pritom roditelji neće morati strahovati od dodatnih financijskih izdataka jer će Ministarstvo opremom opremiti školu i djecu.
S obzirom da je Grad Ogulin prošle godine prvašićima poklonio udžbenike, a naredne školske godine prvašići POŠ Ogulin sve potrebno dobiti će od Ministarstva, Lidija Kralj predložila je da Grad Ogulin ne jesen kupi udžbenike za učenike drugih razrede POŠ kako bi se nastavio slijed ili donira nešto drugo sukladno potrebama škole.
Gošće su svoj posjet završile zaključkom da se ni roditelji ni učenici, a posebice učitelji i ravnatelji, ne trebaju bojati ovog projekta već da tehnologiju koja će im biti dostupna iskoriste na svrhovit, primjeren i odgovoran način.