Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Macerati-ekstrakti biljaka

Ispratili smo zimu i jedva dočekali, nakon onih velikih količina snijega, proljeće. Sada nam slijedi guštanje u mirisima probuđene prirode, u cvrkutu ptica, u toplim sunčevim zrakama, u sadnji cvijeća, povrća, ljekovitog i začinskog bilja i berbi plodova koje priroda pruža ili koje smo sami uzgojili.
U rano proljeće još nema široke palete procvalih biljnih vrsta koju možete brati kao u kasnije proljeće i ljeto, ali se svejedno nađe ponešto.
Od proljetnica poput tratinčice i jaglaca možete napraviti fine ljekovite sirupe ili macerate o kojima ću pisati u nastavku. Još malo pa ćemo sakupljati korijenje gaveza i maslačka kao i cvijet maslačka, brati list medvjeđeg luka i plućnjak.


U svibnju sakupljamo bijeli glog, lipu, kadulju, majčinu dušicu, dubčac, travu ivu, smilje, kamilicu, trputac, počinje cvasti žuti kokotac, sakupljamo list borovnice, cvijet bazge i arnike.
U lipnju je obilje koprive, matičnjaka i mente, počinje cvasti ivanjsko cvijeće, kantarion, vrkuta, crni i bijeli sljez, zlatnica, medvjetka, vrbovica, mažuran, maćuhica, repuh, list podbijela, dimljača, ružmarin, lazarkinja.
U srpnju stolisnik, rosopas, rusomača, neven, kičica, turica, marulja, suručica, kopljonuša, lavanda, miloduh, pastirska iglica, preslica, divizma, zečji trn.
U kolovozu sakupljamo vidac, koromač, i drugo bilje koje je preživjelo ljetne suše.
U rujnu je vrijeme za vrisak, vrijesak, sjeme medvjeđeg dlana, sjeme piskavice i sikavice.
U listopadu sakupljamo plod divljeg kestena i gloga, sjeme konopljike, a u studenom plod trnine koji uvijek sakupljamo nakon što ga opali mraz, te plod borovice.
Biljne vrste kojih ima u izobilju u našem podneblju zaista je moguće pohraniti ili obraditi i koristiti na različite načine, kao začin u jela, salate, kao čaj, sok, sirup, tinkturu, macerat..
O nekim metodama obrade ljekovitog bilja ću podrobnije u narednim tekstovima, a danas detaljnije o meni nadražoj metodi, maceriranju. Najdraža mi je jer neke macerate koristim kao bazu za prirodnu kozmetiku koju sama radim.
Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Nakon određenog vremena, ulje izvuče ljekovita svojstva biljke, a sama biljka se ukloni iz ulja. Ulje se procijedi i stavi na hladno mjesto, gdje ga možete čuvati nekoliko mjeseci. Koristiti se može kao ulje za njegu tijela, za masažu i utrljavanje kod bolesti i tegoba,kao noseće ulje za razne arometerapijske pripravke i kozmetičke proizvode.
Ono najljepše od svega je da ih možete napraviti sami kod kuće.

Postupak maceriranja
Maceracija u većini slučajeva zahtjeva prisutnost svjetlosti i topline, zbog toga trebate koristiti stabilna hladno prešana ulja. Za maceriranje je pogodno hladno prešano maslinovo, bademovo, suncokretovo, sezamovo ili kokosovo ulje. Ova ulja su dovoljno stabilna i ne kvare se brzo.
Rafinirana su ulja stabilnija od domaćih i neće se pokvariti, ali ona ne posjeduju ljekovita svojstva.
Za maceriranje možete koristiti i maslace (maslac kakaa, makadamije, jojobe, kokosov ili shea).
Macerirati možete cvijet, list ili korijen.
Biljke moraju biti iz ekološkog ili domaćeg uzgoja, ubrane daleko od izvora onečišćenja.
Voda je neprijatelj kvalitetnog macerata i pospješuje kvarenje – pobrinite se da je bilje suho. Svaka biljna vrsta ima svoje pravilo branja (koji dio biljke, u koje doba dana) i sušenja (koliko dugo) pa pratite pravila. Gospina trava se npr. suši jedan dan, latice nevena se suše 5 – 7 dana, dok zeleni orasi se ne suše, već se svježi stavljaju u ulje.
Idealno posuđe za maceriranje je staklo jer slabije reagira u dodiru s biljnim tvarima nego drugi materijali. Posudice dobro operite. Isplahnite ih vrućom vodom i dobro osušite izglačanom krpicom kako bi izbjegli zadržavanje mikroorganizama koji mogu uzrokovati kvarenje.
U staklenku stavite bilje. Ako se radi o većim plodovima ili korijenu – izrežite ih na komadiće ili naribajte. Ako su cvjetovi ili lišće veliki – usitnite ih. Prelijte sve uljem. Dijelove biljke koji strše van gurnite u ulje i ulijte još ulja. Svo bilje treba biti u ulju. Staklenku dobro zatvorite i stavite na sunce. Maceriranjem na suncu ubrzavate postupak. Ujedno, macerat obogaćujete sunčevom energijom. Na sunce možete staviti sve macerate osim gospine trave. Ona se macerira zaklonjena od sunčevih zraka. Staklenku protresite ili sadržaj promiješajte nekoliko puta dnevno. Najbolji način je miješanje macerata. Da bi se macerat promiješao, staklenku je potrebno otvoriti.
Kada je otvorite, iz macerata puštate vlagu koju je bilje otpustilo. (Macerati se kvare upravo zbog vlage.) Vrijeme maceriranja na suncu je između 3 i 5 tjedana. Macerati za to vrijeme mijenjaju i miris i boju. Kada prođe vrijeme potrebno za maceraciju, macerat procijedite kroz gazu i ulijte u staklenku. Pustite ga da miruje 24 sata. Potom, pažljivo odlijte bistar dio macerata, a talog bacite. Macerat prelijte u tamniju staklenku i čuvajte na tamnom mjestu.

Macerat od oraha i mrkve
Naribajte 2-3 mrkve i malo prosušite.
Pet zelenih oraha narežite na četvrtine i nakratko ih položite na ubrus koji će upiti sok koji se cjedi.
Staklenku do pola napunite orasima, a na njih stavite mrkvu. Sve zalijte uljem i držite na suncu 45 dana. Maceriranjem oraha i mrkve dobivate odličan pripravak za sunčanje.
Mrkva sprječava oštećenja kože od UV zraka, a orah djeluje kao prirodno sredstvo za samotamnjenje.
Svakodnevno mazanje ovim maceratom će vam dati prekrasnu preplanulu put.
Zbog blagotvornih djelovanja ljekovitih sastojaka oraha, mrkve i ulja, koža ostaje meka još dugo vremena.

Macerat od ružmarina
Najbolji macerat ćete dobiti od igličastih listića ružmarina. Grančice ružmarina isplahnite vodom i prosušite na tamnom mjestu 4 dana. Koristite samo igličaste listove, drvenaste dijelove bacite.
Igličaste dijelove potopite u ulje i držite na suncu 45 dana. Ovo je macerat sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Odličan je za masažu jer ublažava bolove u mišićima i zglobovima, koristi se kod reume i artritisa.

Macerati od nevena, ruže i tratinčice
Macerat od nevena dobiva se od latica. Latice ostavite da se suše otprilike 5 dana. Potom ih stavite u staklenku i prelijte uljem. Neka ulje nadvisuje bilje za 2-3 prsta. Latice su lagane i uporno će se dizati prvih par dana. Svaki ih dan gurnite u ulje. Držite na suncu 30 dana. Nevenov je macerat jedan od najboljih i najkorisnijih macerata. Pomaže kod oštećenja kože, lišajeva, urtikarije, ekcema, cista, bradavica, čireva, akni. Regulira masnu kožu, pomaže pri bržem zacjeljivanju rana i kod hemeroida.
Macerat tratinčice obnavlja stanice kože i posvjetljuje kožu. Uklanja pjegice i tamne mrlje. Za macerat se koriste cvjetovi tratinčice.
Macerat ružinih latica je jedan od najfinijih macerata koji pozitivno utječe na regeneraciju kože.
Čuvar ženske ljepote i mladosti kože, ruža je učestao sastojak anti-age kozmetike. Ružin macerat je posebno pogodan za tretiranje bora i strija. Preporučuje se ga nanositi svaku večer na kožu oko očiju.
Ovi macerati se spremaju na isti način kao i macerat nevena – potapanjem u ulje i držanjem na suncu tijekom 30 dana.

Sve što nanesete na vašu kožu, s vremenom dospije u vaš krvotok. Upravo zbog toga isplati se napraviti vlastito prirodno sredstvo za njegu kože – poput ovih macerata.
Znam da je često lakše otići u supermarket ili ljekarnu i kupiti preparat za njegu tijela ili ublažavanje nekih zdravstvenih tegoba koji je finog mirisa i u predivnoj ambalaži, ali jedan dobar dio njih zaista kvalitetom nije mjerljiv proizvodu koji je čista esencija biljke.

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)