Aktualno Županija

Radnike više ne mogu naći čak ni gradske tvrtke

Traže ih Vodovod i Zelenilo, Čistoća će povećati plaće vozačima da ne odu

Više ni poslovi u gradskim tvrtkama, barem kad se ne radi o onim uredskim koji su uglavnom značili sigurnu sinekuru do mirovine, nisu toliko traženi među Karlovčanima. Kako je jučer na potpisivanju ugovora gradskih poduzetnika s Inkasatorom rekao gradonačelnik Damir Mandić, Vodovod i kanalizacija ne može pronaći radnike za očitavanje vodomjera, a Zelenilo za pogrebnu službu.

Naime, zanimljivo je pitanje dobio Mandić od jednog poduzetnika, a vezano za manjak radne snage u ovom sektoru.

Naime, poduzetnika je zanimalo kakav utjecaj Grad Karlovac ima na burzu rada i socijalu jer, kako kaže, kad se ukinu socijalna davanja bit će i više radnika. Ne misli pritom, dodao je, na stvarno socijalno ugrožene osobe nego na građane u punoj snazi koji odbijaju poslove i ne žele raditi.

– Mišljenja sam da je ponekad bolje da nas netko i prevari pa ćemo mi to poslije riješavati, nego da onaj kome zaista treba bude uskraćen, rekao je Mandić. Kaže da ni sam ne razumije da pored toliko nezaposlenih moramo uvoziti kvalificiranu radnu snagu, ali i da ima instrumenata da se to spriječi, na primjer, prekvalifikacijama.

Jedan od načina je i povećanje plaća koje je kod poslodavaca dakako najmanje popularna mjera no tako nešto je nedavno napravila gradska tvrtka Čistoća. Mandić je rekao da su tamo podigli plaće vozačima, jer ih u protivnom ne bi mogli zadržati. Kako su nam još dodatno pojasnili iz gradske uprave, plaće još nisu povećane, već je u tijeku nova sistematizacija koja će obuhvatiti i veće plaće za vozače. (kaportal.hr)