Aktualno OG sada Ogulin

Pet bicikala i kacige za edukaciju djece o sigurnom sudjelovanju u prometu

Danas 13. travnja u Policijskoj upravi karlovačkoj održana je konferencija za medije na kojoj je prezentirana dodjela bicikala i kaciga osnovnim školama Grabrik, Braće Seljan, Generalski Stol, Žakanje i Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin.
U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 2011. – 2020. godine, projekta Prometna preventiva u osnovnoj školi te aktivnog sudjelovanja osnovnih škola karlovačke županije na tradicionalnom natjecanju u poznavanju prometnih i sigurnosnih pravila i upravljanja biciklom Sigurno u prometu, a sve s ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i edukacije djece osnovnih škola za sigurno kretanje u cestovnom prometu kao pješaka i vozača bicikla, Policijska uprava karlovačka iz dobivenih financijskih sredstava dio je namijenila za kupnju bicikala i zaštitnih kaciga.
Policijska uprava karlovačka s provođenjem ovog projekta započela je 2016. godine te je isti polučio pozitivne rezultate. U cilju kvalitetnijeg provođenja Programa osposobljavanja za upravljanje biciklom i biciklističkim ispitom u prošle dvije godine za devet škola osigurano je devet bicikla za edukaciju. U ovoj godini Policijska uprava karlovačka osigurala je pet bicikala i po dvije kacige za pet škola koji su danas uručeni predstavnicima škola.
Na konferenciji za medije sudjelovali su načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Ćelić, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa Dražen Živčić, ravnateljica OŠ Grabrik Željka Škot, ravnatelj OŠ Braće Seljan Miroslav Šipek, ravnateljica OŠ Generalski Stol Dijana Zadrović, ravnateljica OŠ Žakanje Jasmina Katunić, predstavnici OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ogulin Anka Ivošević i Nikola Božičević te predstavnica Karlovačke županije Irena Božičević.
Načelnik Ćelić istaknuo je kako je poznato da policija provodi niz preventivnih akcija namijenjenih mladima svih dobnih skupina i to po pitanju prometa i prometne kulture i ono što je policiji važno da se djeca osposobe za sigurno sudjelovanje u prometu te da prođu edukaciju programa osposobljavanja za vozače bicikla kako bi se spriječile neželjene posljedice. Cilj policije je da predvidi određene nezakonitosti i spriječi neželjene posljedice, a na ovaj način napravit će se puno. Kroz kvalitetne edukacije i osposobljavanje napravit će se jedan iskorak u osposobljavanju određenog broja djece kako ne bi bilo posljedica za djecu i ostale sudionike u prometu – dodao je načelnik Ćelić.
Prilikom svog izlaganja voditelj Živčić podsjetio je da bicikl pripada u kategoriju vozila i da za bicikliste vrijede sva pravila kao i za ostale sudionike u prometu te podsjetio na pravila kojih se biciklisti moraju pridržavati. Ukazao je kako škole imaju mogućnost putem tehničkog odgoja u školama educirati djecu za sigurno upravljane biciklom te uputio apel da se što više djece uključi i obuči za upravljanje biciklima u prometu.
Predstavnici škola zahvalili su na darovanim biciklima i kacigama te su se svi zajedno složili da će bicikli zasigurno biti dobro iskorišteni za obuku djece, a nadaju se i da će obuka na novim biciklima doprinijeti još boljim rezultatima učenika prilikom sudjelovanja na daljnjim natjecanjima. Istaknuto je i da određeni broj djece u manjim sredinama u školu dolazi biciklima, a u gradu Karlovcu djeca bicikl koriste za odlazak za izvanškolske aktivnosti i na taj način su izloženi negativnim rizicima u prometu te je edukacija po pitanju sigurnog prometovanja biciklom, bez obzira što su je i do sada provodili, neophodna, a ova donacija svakako će doprinijeti unapređenju i kvalitetnijem provođenju edukacije. (PUKa)

(foto: PUka & Facebook OŠ IBM)