Aktualno OG sada Ogulin

Budi i ti “Aktivan u zajednici”

U Gradskoj knjižnici i čitaonici, predstavnice Zaklade za poticanje partnerstava i razvoja civilnog društva iz Pule predstavile su program „Aktivni u zajednici“. Gošćama je dobrodošlicu uputio gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je sa zamjenicom Ivanom Salopek Šumonja i zamjenikom Danielom Vukeljom, nazočio predstavljanju. Takav otvoren pristup i želju za jačanjem civilnog sektora u zajednici pohvalila je upraviteljica istarske zaklade Helga Možé Glavan, koja je program i prezentirala.

Inače, ovaj program provodi se u 5 županija, a Grad Ogulin je temeljem Javnog poziva nedavno odabran za provedbu ovog programa koji ima za cilj razvoj društvenog kapitala, kulture davanja u općekorisne svrhe i provedbe programa u lokalnim zajednicama.
U suradnji s građanima, organizacijama, poduzetnicima i raznim drugim dionicima pojedine lokalne zajednice, putem ovog programa nastojat će se do kraja ove godine riješiti konkretni problem koji će sami dionici istaknuli kao prioritet rješavanja za njihovu zajednicu, te potaknuti sve zainteresirane na suradnju, kreativnost i zajedničko djelovanje. U tu svrhu zainteresirani građani će svoje probleme i potrebe moći prijaviti putem on-line obrasca, zaključno do 12. svibnja. Svaki pojedinac koji prijavi problem ili neku ideju dobit će priliku da istu javno prezentira na jednom od slijedećih sastanaka u Ogulinu. Nakon predstavljanja potreba, većinom glasova bit će odabran onaj društveni program koji će se provoditi u našoj lokalnoj zajednici u suradnji sa Zakladom. Za potrebe realizacije ovog programa izradit će se plan njegova rješenja, definirati konkretne aktivnosti, te će se u suradnji s građanima pristupiti realizaciji i rješenju konkretne potrebe. Po završetku provedbe odabranog programa bit će upriličeno njegovo javno predstavljanje.

Zanimljivo će biti vidjeti koji će konkretan problem poželjeti riješiti naši sugrađani.