Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Tinkture

Kao što sam najavila u prethodnom tekstu o maceratima slijedi još jedna metoda obrade ljekovitog bilja. Jednostavna je za pripremu, a njen produkt izrazito koristan i djelotvoran kod liječenja raznih tegoba.
Tinkture su tekući ekstrakti biljaka.Dobivaju se namakanjem određene količine ljekovitog bilja u točno određenoj količini tekućine. Uobičajene tinkture pripravljaju se od jednog dijela suhe biljke i pet dijelova tekućine, a kod svježega bilja omjer može biti 1:2. Nekad su se kao otapalo koristile rakije i vina, no danas ih je zamijenio etanol. Alkohol je najbolje otapalo, koje izvlači sve ljekovite sastojke iz bilja.


Alkohol se koristi zato što se najvažniji ljekoviti sastojci, poput esencijalnih ulja, smole, alkaloida steroida i brojne druge biokemijske tvari ili fitokemikalije, mnogo bolje rastvaraju u alkoholu nego u vodi (čaj) ili na bilo koji drugi način. Štoviše, određene važne fitokemikalije iz biljaka mogu se rastvoriti jedino u alkoholu. Alkohol također održava tinkturu i produljuje joj rok trajanja, zbog čega je on gotovo neograničen.
Osim 40% alkohola (etanol, etilni alkohol koji kupite u ljekarnama) kao otapalo možete koristiti i 40 postotnu rakiju od žitarica ili voća, konjak ili vodku. Kod izrade pojedinih tinktura koristi se više postotni alkohol od 40. Umjesto alkohola, tinkturu možete pripremiti i s biljnim glicerinom. Glicerin je djelotvorniji od vode, ali manje djelotvoran od alkohola. Slatkog i ugodnog je okusa, te ima blago umirujuće i zacjeljujuće djelovanje.Tinkture na bazi glicerina obično se pripravljaju jednako kao tinkture na bazi alkohola, ali se uzima 1 dio vode na 2 dijela glicerina. Preporuka je da se tinkture za djecu rade na bazi glicerina umjesto alkohola.

Općeniti postupak je da bocu ili neku drugu staklenu posudu napunite odabranom biljkom koju prethodno narežete, usitnite. Prelijete ju alkoholom, vodkom, rakijom ovisno što ste odabrali kao otapalo. Dobro zatvorite i držite 3 tjedna na tamnom mjestu, na temperaturi do 20 ° C. Bocu trebate povremeno protresti. Nakon što je prošlo određeno vrijeme tinktura se profiltrira. Tinkturu treba čuvati u zatvorenoj posudi na prohladnom i tamnom mjestu. 
Tinkture se gotovo u pravilu primjenjuju oralno tako da se tri puta dnevno nakapa 10 do 15 kapi u malo vode, čaja, soka, meda ili na kocku šećera. Međutim, kod pojedinih tinktura procedura je drugačija, također se neke tinkture stavljaju i kao oblozi na kožu. Kako bi se izbjegle nepravilnosti treba slijediti uputstva za upotrebu.

SIijedi recept za jednu od najpoznatijih i najčešće konzumiranih tinktura od biljke koja je izrazito ljekovita, rasprostranjena i lako dostupna za nabrati u našem kraju.

Tinktura koprive

Sastojci
Svježe nabrana ili osušena kopriva (list)
70%-tni medicinski alkohol
Staklena boca ili tegla s čvrstim poklopcem
Staklena bočica od tamnog stakla (za čuvanje)
Prilikom branja koprive koristite vrtlarske rukavice i berite koprivu koja nije bila izložena ispušnim plinovima auta (preporuka je uz rubne dijelove šuma).

Izrada
Pripremite teglicu ili bocu u kojoj ćete raditi tinkturu. Ako koristite svježu koprivu, listove prvo nasjeckajte i napunite teglicu/bocu skoro pa do vrha (3/4). Ukoliko koristite suhe listove teglicu napunite suhim materijalom do polovice. Biljni materijal zatim prelijte alkoholom i napunite bocu sve do vrha. Promiješajte materijal i zatvorite teglicu/bocu.
Odložite tinkturu na tamno i hladnije mjesto. Bocu protresite svakih nekoliko dana kako biste promiješali sadržaj.
Proces ekstrakcije može trajati 4-6 tjedana, ovisno koliko jaku tinkturu želite. Preporuka je 4 tjedna. Tinkturu potom procijedite kroz gazu ili filter za kavu/čaj. Rukama možete istisnuti ostatak tekućine iz biljnog materijala, a zatim svoju tinkturu prelijte u bočicu od tamnog stakla s dozirnim čepom ili kapaljkom.
Treba vam otprilike mjesec dana i 30-ak kuna da si osigurate 100-150 ml tinkture.
Ljekovito djelovanje koprive: potiče cirkulaciju vlasišta, ojačava korijen kose, pomaže kod anemije, regulira lučenje sebuma vlasišta, podiže razinu energije, sprječava migrene, pomaže kod bolesti probavnog sustava, pročišćava urinarni trakt, pomaže kod reumatizma, čisti krv i pomaže kod ateroskleroze, sprječava opadanje kose, učinkovita za detoksikaciju i ljepši izgled kože.

Osim tinkture koprive na internetu možete naći zaista veliki izbor recepata za izradu tinktura od raznih drugih ljekovitnih biljnih vrsta koje rastu na našem tlu, pa tko voli neka izvoli 😀

 

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)