Aktualno OG sada Ogulin

“Hobice” za Palčiće

Četvrtkom poslijepodne u Gradskoj knjižnici i čitaonici održavaju se radionice za žene. Od nedavno polaznice ovih radionica, između ostaloga, heklaju i «hobice». Riječ je o hobotnicama dugačkima desetak centimetara, napravljenima od pamučnog konca, čiji se krakovi mogu razvući pa tako prerano rođenoj djeci koja se nalaze u inkubatoru, imitiraju pupčanu vrpcu.
Priča s ovim malim hobotnicama započela je u Danskoj i ubrzo se proširila po cijelom svijetu. Kako bi prerano rođenim bebama u Hrvatskoj omogućile utjehu i odrastanje s tzv. hobicama, pobrinule su se Željka Hojsak, Nataša Gidija i Martina Radović, koje su uspjele dobiti dozvolu Ministarstva zdravstva i upoznati hrvatske bolnice s ovim posebnim “čuvaricama”., U ovaj humanitarni projekt uključila su se mnoga hrvatska rodilišta koja Palčićima pružaju adekvatnu skrb i njegu, iako nažalost, ima i onih koji akciju još nisu prepoznali. Važno je napomenuti da svaka beba nakon što dobije svoju hobotnicu u inkubator, istu dobiva pri odlasku iz bolnice kako bi to lijepo druženje mogli nastaviti i dalje.
Do sad je izrađeno oko 30-ak hobotnica, koje uskoro putuju u Zagreb da nekim novim Palčićima uljepšaju i učine sigurnijima prve dane života. Kako nažalost, gotovo svagdje postoji neki problem, tako i entuzijaste u našoj knjižnici u radu koči nedostatak konca. Jedno klupko pamučnog konca, kakav treba za hobice, košta oko 20 kuna. Knjižnica je kupljenim koncem, kao i onim koje im je doniralo GDCK Ogulin, osigurala izradu spomenutih 30-ak hobotnica, a za nove, trebaju pomoć svih nas. Stoga, apeliramo na one koji mogu, da u dogovoru s knjižnicom, pomognu kupovinom konca za izradu hobotnica koje će novim Palčićima osigurati potrebnu sigurnost u prvim satima i danima njihova života. Dodajmo ovome, da svi koji žele hobotnicu za svoje dijete, bez obzira na tjedan u kojem je ono rođeno, mogu je nabaviti u suradnji s knjižnicom. Naime, u zamjenu za konac, polaznice radionice, rado će bebama, odnosno djeci, izraditi njihovu hobotnicu.(MG)