Aktualno Županija

Umjesto dotrajalog, montažnog, Grabrik dobiva novi vrtić od 2.700 kvadrata

– Čeka se građevinska, gradnja vjerojatno krajem godine

Najveći, ali montažni vrtić kojem je odavno istekao rok, onaj u Grabriku, zamijenit će nova, moderna zgrada od 2.700 kvadrata u kojem će biti mjesta za 200 mališana. Njena izgradanja, bude li sve po planu, trebala bi početi do kraja godine.

Do 15. svibnja, po riječima pročelnice Vesne Ribar, koja je podsjetila da je na javnom uvidu – za kojeg nije stigla niti jedna primjedba – bilo idejno rješenje vrtića, bit će završen glavni projekt, slijedi ishođenje građevinske dozvole i zatvaranje financijske konstrukcije, a to znači da se u godinu dana stiglo od ideje do početka realizacije.

– Projekt na 2.700 kvadrata korisne površine privodimo kraju i očekujemo da će se za samu gradnju vrtića novac pronaći rebalansom proračuna. U ovom novom-starom, ali modernom i funkcionalnom vrtiću bit će osiguran smještaj za jedanaest odgojno obrazovnih skupina, šest vrtićkih i pet jasličkih, odnosno, ukupno 200 djece, kazala je Ribar.

Umjesto sadašnje katnice, ovo će biti puno šira prizemnica, u kojoj će grijanje biti preko toplinske stanice s priključkom na Gradsku toplanu, hlađenje preko rashladnika smještenog u gospodarskom dvorištu, dok će na dio krova doći solarni kolektori za pripremu tople vode.

– Cjelovito zdanje na ovoj lokaciji imat će sve potrebne sadržaje, u gospodarskom dijelu kuhinju za pripremu petsto obroka, 200 kvadrata poluotvorenog prostora u kojem će se moći boraviti u svim vremenskim uvjetima, sve će biti na jednoj etaži, imat će unutarnji vrt i igralište koje će se s budućim parkom povezivati u cjelinu. Očekujemo nakon završetka projekta ishođenje građevinske dozvole, a osiguranjem sredstava u proračunu i odlukom o kretanju u postupak javne nabave na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća, možda već krajem godine početak radova, izjavila je Ribar.
Dok radovi budu trajali, mališanima će, kao što je to bilo i dok su obnavljani ili građeni vrtići na Turnju, Švarči, Gazi i Rakovcu, smještaj biti osiguran u drugim vrtićkim objektima ili prikladnim gradskim prostorima, zajedno s njihovim odgojiteljicama.

– Od 2007. godine uložili smo u rekonstrukciju i izgradnju vrtića 60 milijuna kuna. To su jako veliki novci i naravno da je realno očekivanje sugrađana da će svako dijete dobiti mjesto u vrtiću. Od 2012. godine povećani su kapaciteti u karlovačkim vrtićima za sedam odgojnih skupina i zaposleno je četrnaest novih odgajateljica. Sada u vrtićima ima više od 1.200 djece, a kada smo krenuli u rekonstrukcije bilo ih je 1.050, rekla je Navijalić, dodavši da će prijave za upise za sljedeću pedagošku godinu biti početkom svibnja. U vrtićima bi trebalo biti oko 180 slobodnih mjesta.(kaportal.hr)