Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Što je vlast napravila u prošloj godini?

Dosta pozornosti dano je u medijima, i mimo njih, o godišnjici vlasti SDP-a s koalicijskim partnerima i ukupno devet vijećnika, nasuprot opoziciji od osam članova HDZ-a. Vlast na čelu s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem sa svoja tri zamjenika ima Gradsko vijeće sastavljeno od četiri vijećnika SDP-a, tri zastupnika nezavisne liste Željka Stipetića, jednog nezavisnog iz bivšeg HNS-a Darka Vukelića, i jednog zastupnika DSS-a.  Po reagiranju građana nije teško zaključiti da je vlast dosta heterogenog sastava, za razliku od opozicije, pa je razumljivo da vladajući lanac može puknuti na samo jednoj kariki i stvoriti gradonačelniku velikih problema. To znači da je, kartaški rečeno, stalno u gabuli.

Imajući u vidu činjenicu da je gradska uprava i dosadašnje vodstvo gradskih firmi i ustanova bilo odabrano od HDZ-ovih kadrova koji su do sada neprikosnoveno vladali 27 godina u Ogulinu i stvorili jednoumni bastion koji je mislio vladati vječno, kako je HDZ-u tepao prvi predsjednik Republike Hrvatske. No, i građani Ogulina tražili su promjene i, na opće iznenađenje HDZ-a, to su ostvarili pred godinu dana kada je 9. lipnja 2017. izvršena primopredaja nositelja vlasti od Jure Turkovića na Dalibora Domitrovića.

I naravno, većina nas htjela je promjene i već nakon sto dana nove vlasti tražili smo te promjene na svim mjestima koja su bila sumnjive kvalitete. Ali to je bilo prerano i desila se samo promjena na mjestu direktorice Radio Ogulina, što je i bilo za očekivati. Inače je pucalo po svim šavovima; od gradske uprave, preko trgovačkih društava u vlasništvu Grada Ogulina, do ustanova pod ingerencijom Grada.

Kako je smjena uprave ROG-a prošla brzo i bez stresa, sve ostale promjene stale su. Uhvaćen na krivoj nozi gradonačelnik je u fazi sređivanja stanja u gradskoj upravi izjavio HDZ-u da nitko neće dobiti otkaz, što je osokolilo službenike koji su nastavili raditi kao da se ništa ni ne treba mijenjati u ponašanju i neradu naviknutom tijekom proteklog perioda od 25 godina. Bez podrške u upravi Grada (čast iznimkama) nije se ni moglo nešto bitnije napraviti pa nije provedena izgradnja ceste Hačko-Bolnička, nije izmjenjen Urbanistički plan uređenje ulice Struga s parkiralištima, redarska služba koja je odgovorna za održavanje javnih površina zakazala je u potpunosti, pravna služba opstruirala je izvlaštenja zemljišta za provedbu Prostornog plana Grada i retencije rijeke Dobre, a najteže stanje je u gradskom poduzeću SKG d.o.o. koje je sa svojim direktorom upropastilo firmu u poslovnom i financijskom smislu, a zanemarivanjem odlagališta otpada Sodol dovelo do ogromne štete građanima Ogulina jer će se udvostručiti odvoz mješevitog otpada koji će se umjesto na Sodol odvoziti u blizinu Rijeke. Na Sodolu se od 2006. godine nije ništa poduzimalo i nerad toga poduzeća u tom segmentu treba smatrati kaznenim djelom. Pored uništavanja centralnog grijanja u Vijencu Ive Marinkovića o kojem više nema spomena o ponovnom sređivanju, i nereda na groblju Sveti Jakov, ta je firma prepuštena propadanju i stvaranju štete neodlučnošću izbora odgovarajućeg direktora pa sada vrlo značajnu gradsku firmu vodi prokurator direktorice koja je na bolovanju nakon svega nekoliko mjeseci „rada“. Ako dođe do poskupljenja zbrinjavanja otpada usljed zatvaranja Sodola od mjerodavnih institucija, građani će organizirati odvjetnika za tužbu protiv firme SKG i njenog bivšeg direktora.

Uostalom, tužba je podignuta i protiv Pučkog otvorenog učilišta zbog navodne malverzacije u plaćanju neobavljenih radova protupožarne zaštite i dijela elektro radova.

No, treba forsirati uspjeh oko Bjelina i ako se realizira zaobilazna cesta za Poduzetničke zone 1 i 2, kao i preuzimanje Poredica u vlasništvo Grada, nova vlast će neutralizirati ove dosadašnje neuspjele pokušaje uređenja grada i Grada u cjelini. Uostalom, to je samo prva godina i ništa još nije propalo osim malo poljuljanog povjerenja građana.

Piše Krešimir Rendulić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)