Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Superhrana – nutritivna bomba ili trend?

Dolaskom raznih egzotičnih prerađenih i pakiranih proizvoda na naše tržište poput algi iz Meksika i Afrike, egzotičnih bobica sa Tibeta i Amazone, praha korijena biljaka iz Perua i drugih sličnih proizvoda, proširio se asortiman zdrave hrane i dodataka prehrani koji nam je danas dostupan za kupnju i konzumaciju. Koliko je široka paleta tih novih proizvoda koji pružaju organizmu vrhunsku nutritivnu potporu toliko je i velika količina ljudi koji su skeptični oko kvalitete takve prehrane i dodataka prehrani. Poznajem pojedince koji već duži niz godina konzumiraju redovito takve proizvode, poznajem one koji su prepoznali kvalitetu takvih proizvoda ali nisu u prilici da ih konzumiraju, kao i one koji smatraju da je riječ samo o trendu, konzumerizmu, proizvodima upitne kvalitete koji nam nisu potrebni uz prehranu koju mi na našem području već generacijama konzumiramo.


E sad… jeste li svjesni da paradajz koji ste jeli kao klinci uzgojen na polju vaše bake, onaj kojega sami danas uzgojite od GMO sjemena i onaj kojeg kupite kao gotov proizvod u supermarketu „nemaju veze“ jedan s drugim osim naziva paradajz/rajčica. Time hoću reći na nutritivna vrijednost uzgojenog domaćeg proizvoda (bilo voćke, povrtnice, žitarice…) prije 30 godina i danas nije ista pa prema tome ni naše potrebe za nutrijentima iz prehrane nisu danas zadovoljene kao što su bile nekada.
Prehrana je pratila razvoj ljudske civilizacije pa se izbor namirnica mijenjao kroz stoljeća, zahvaljujući razvoju mogućnosti kultiviranja biljaka i životinja kao i podneblju pogodnom za uzgoj.
Porijeklo npr. kukuruza je iz Središnje Amerike, gdje su ga Asteci koristili u prehrani, a najviše za pravljenje tortilja. U Europu ga je donio Kolumbo nakon svog prvog putovanja, gdje se brzo privikao na nove klimatske uvjete. U Europi se isključivo koristio za proizvodnju kukuruznog brašna, kao i sve ostale žitarice. Na našim prostorima se uzgaja od kraja 16. i početka 17. stoljeća, kada je stigao preko Save i Dunava i danas je sastavni dio naše prehrane.
Ako smo prihvatili kukuruz kao i mnoge druge namirnice koje su došle sa drugih kontinenata na naše krajeve radi uzgoja i konzumiranja ne vidim razlog zašto ne bi prihvaliti i novu generaciju namirnica koja nam je u službi zdravlja i povećanja naših nutritivnih zaliha u organizmu.

Što je zapravo super hrana i o kojim namirnicama je riječ?
Pojam “superhrana” odnosi se na namirnice, koje imaju izuzetno visoki nivo fitonutrijenata. Fitonutrijenti imaju ogroman pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Riječ je o antioksidansima, čelnicima borbe protiv slobodnih radikala – molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti.Najviše fitonutrijenata sadrži voće, povrće i cjelovite žitarice.
Neke namirnice sadrže tako visoki nivo antioksidanata, vitamina i minerala, da posjeduju posebna ljekovita i detoksikacijska svojstva. Zbog toga su zaista “super”.
Pšenična trava-za razliku od pšenice, ne sadrži gluten, poznati alergen. Odlična je za alkalizaciju organizma i izgradnju stanica krvi.Normalizira rad štitnjače, stimulira metabolizam, poboljšava probavu i potiče mršavljenje.
Ječmena trava-sadrži 11 puta više kalcija, nego kravlje mlijeko, 5 puta više željeza nego špinat i 7 puta više vitamina C nego sok naranče. Sadrži značajne količine vitamina B12, što je vrlo bitno za vegane.
Spirulina- jedan od najboljih izvora proteina na zemlji – sadrži čak 70% bjelančevina.Istraživanja potvrđuju da spirulina pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi, tjelesnu težinu i ovisnost o slatkome
Klorela- je bogata proteinima, vitaminima B, C i E i važnim mineralima. Najbolji je izbor za čišćenje organizma od teških metala i toksina, imunitet, smanjuje kolesterol i sprečava bolesti krvnih žila.
Goji bobice- sadrže 500 puta više vitamina C nego naranča, odnosno više vitamina C nego bilo koja druga namirnica. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B6, sadrže 18 aminokiselina i 21 mineral u tragovima. Jedan su od najboljih antioksidanata, zbog čega su idealna hrana za prevenciju starenja i sprečavanje mnogih bolesti.
Kakao (sirovo zrno)- najbolji izvor antioksidanata u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi za razliku od većina kakaa i komercijalne čokolade koji su proizvedeni prema “Nizozemskoj metodi”, na temperaturi 150 C uz pomoć otapala. Ovaj proces uništava većinu antioksidanata i nutrijenata u kakau. Ako patite od manjka željeza u organizmu, sigurno će vam se svidjeti činjenica, da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314% preporučene dnevne količine željeza
Maca- vrlo hranjiva namirnica, koja se tradicionalno koristila za povećanje imuniteta, vitalnosti, libida i plodnosti. U Peruu macu uzgajaju najmanje 2000 godina. Konzumirali su ju vojnici Inka, da bi povećali svoju snagu i izdržljivost.
Acai bobice- jedan od najjačih antioksidanata u svijetu (102,700 bodova prema ORAC ljestvici).Najbolje je koristiti acai bobice, koje su spremljene procesom smrznutog sušenja (sušenje proizvoda u smrznutom stanju).One sadrže najviše hranjivih sastojaka.
Kokos-mladi kokos je jedan od najboljih prirodnih izvora elektrolita (ionizirane soli u našim stanicama, koje prenose energiju po cijelom tijelu),a kokosovo mlijeko je puno bolje piće od komercijalnih sportskih napitaka, koji su puni umjetnog šećera i boja. Ulje kokosa ubrzava metabolizam i pospješuje sagorijevanje kalorija, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje, posjeduje anti-bakterijska, anti-virusna i anti-gljivična svojstva.
Noni- voće koje ima zaprepašćujuća anti-bakterijska svojstva,posjeduje anti-tumorska i anti-upalna svojstva, učinkovito smanjuje bol, regenerira stanice i jača imunitet. Sadrži cijelu paletu vitamina, minerala, enzima i fitonutrijenata. Mnogi vjeruju, da upravo oni daju Noniju njegovu ljekovitu moć.
Morska trava- puna hranjivih tvari, sadrži 10 puta više kalcija nego mlijeko. Kemijski sastav joj je vrlo sličan ljudskoj krvnoj plazmi stoga čisti i alkalizira krv, neutralizira djelovanje kisele hrane, štiti od širokog spektra toksičnih tvari, uključujući teške metale i radijaciju, pretvarajući ih u bezazlene soli, koje organizam može lako eliminirati.Morska trava sadrži visoku koncentraciju joda, koji stimulira rad štitnjače i potiče sagorijevanje masnoća. Neke od morskih trava su Nori, Kelp, Dulse,Arame, Wakame, Kombu.

Pod super hranu spadaju i poznatiji nam propolis, matična mliječ i pelud, kao i ljekovite biljke poput koprive, aloe vere, ginsenga, echinaceae.
Matična mliječ- riznica nutrijenata koja sadrži sve, što je potrebno za život. Ova namirnica je najbolji izvor pantotenske kiseline (koja je isto poznata kao vitamin B5). Pantotenska kiselina učinkovito sprečava stres, umor i nesanicu i neophodna je za zdravlje kože i kose.Matična mliječ je poznati imunostimulans za sve uzraste, jača živčani sustav, obnavlja životnu energiju i daje vitalnost.
Pelud ili cvjetni prah – najsavršenija hrana, koju možete pronaći u prirodi. Sadrži 5-7 puta više proteina, nego meso. Savršen je izvor vitamina (A,B,C,D,E,K), minerala (sadrži 28 minerala) te minerala u tragovima. Od 22 poznate aminokiseline, sve su pronađene u peludi. Cvjetni prah također sadrži brojne enzime i koenzime, važne za probavu. Takvo bogatstvo hranjivih tvari nije pronađeno ni u jednom drugom proizvodu.Cvjetni prah je prirodan protulijek alergijama, posebice peludnoj groznici i sinusitisu. Istraživanja pokazuju, da pelud sprečava starenje i povećava mentalne i fizičke sposobnosti organizma.
Propolis -prirodni antibiotik, koji štiti od bakterija i jača imunitet. Za razliku od običnih antibiotika, propolis djeluje i na viruse.Istraživanja pokazuju, da uzimanje propolisa u sezoni gripe i prehlade smanjuje rizik od oboljenja od ovih bolesti čak za 53%. Propolis je učinkovit i u liječenju kašlja, upale grla, sinusa i krajnika.Krema od propolisa je odlično sredstvo za liječenje gljivičnih i bakterijskih infekcija kože.

Kada se radi o zdravlju, neke stvari – na primjer, genetski faktor – ne možemo promijeniti. Ali postoje stvari, koje možemo promijeniti. Hrana je jedna od njih.
Koristite zdravu hranu, posebice superhranu, da bi osnažili duh i tijelo i zaštitili se od mnogih bolesti.

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala možete pronaći i na Facebook stranici  Aromaterapija.Laroma