Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Gradska redarska služba

Obraćam se gradonačelniku kao da sam na Aktualnom satu sjednice Gradskoga vijeća. Međutim, nisam gradski vijećnik pa gradonačelnik nije u obvezi odgovoriti mi. Ali da jesam, gradska vlast bi imala sigurnog zastunika koji ne bi tražio nikakvu kompenzaciju radi svoje podrške. No, shvatio sam da sam sâm kriv za to. Prvo; nisam se učlanio u SDP jer želim biti slobodan čovjek i misliti svojom glavom bez partijske stege, drugo; nisam se prijavio ni na listu SDP-a uvjeren da me sastavljač liste zastupnika ne bi stavio ni na 17. mjesto, i treće; nisam se prijavio ni na izbore za Mjesni odbor Grada jer nisam htio naštetiti svom prijatelju Peri s liste HDZ-a, niti susjedi Svetlani s liste SDP-a. S druge strane smatram da ta politička institucija ne vrijedi čak ni HDZ-u. U mjesnim odborima koji zakonski nisu pravna osoba ne vrijedi tratiti vrijeme pa na glasanje za vijeća tih odbora idem samo reda radi.

Pred nekih15-ak godina napisao sam jednu kolumnu u tadašnjem Karlovačkom listu, da me je šef jedne gradske stranke kidnapirao nasred ulice, ubacio u automobil gdje je bila i njegova supruga te me uvjeravali da se trebam upisati kao nositelj liste SDP-a na izbore za vijeće Mjesnog odbora Grad! Uspio sam se osloboditi uzništva bez gubitaka, uz obrazloženje da nisam političar i, ako bih mijenjao zanimanje, da bih jedino prihvatio biti gradski redar. To je zanimanje u gradskoj upravi toliko zanimljivo, toliko uzbudljivo i lucidno, jer ozbiljan redar ima ogroman prostor u granicama lokalne samouprave i neograničane načine rješavanja tekućih problema! HDZ-ova vlast, mada je pročitala kolumnu, nije reagirala niti je bila zainteresirana za redarsku službu. Dapače, tadašnji gradonačelnik Vučić opstruirao je rad tadašnjeg vrlo ozbiljnog i vrijednog redara pok. Javora.

Na tragu te redarske službe u gradskoj upravi imam za gradonačelnika jedno pitanje, a zatim u najboljoj namjeri i sugestiju današnjoj redarskoj službi:

1. Pitanje: koliko gradska uprava ima redara, u kojem odjelu rade, prate li redovito zakone i njihove promjene koje se odnose na redarsku službu, imaju li automobil na raspolaganju, da li podnose izvještaje svojih ophodnji po Gradskim naseljima i gradskim četvrima te da li upozoravaju i kažnjavaju građane zbog neposluha i kršenja zakona?

2. Sugestija se odnosi na moje zapažanje prolaskom kroz grad, koja zapažanja idu u domenu redarske službe. Danas ću promatrati prostor dijela Nazorove, Bolničke ulice i Vijenca Ive Marinkovića. Problematične su sljedeće lokacije:

– V. Nazora 19 i 23; voda s krova curi mimo žljebova na nogostup i po pješacima,

– na ceti između 21 i 23 u Nazorovoj nalazi se rupa u asfaltu stara godinu dana i više,

– na početku rotora u Bolničkoj je jezero, bezobrazni vozači zapljusnu pješake,

– na lijevoj strani Bolničke (uz stadion) nalazi se drvored (ne znam koje je drvo u pitanju, opet sam zaboravio), ali mislim da su neke mahunarke nakon prekrasnog cvjetanja. Stabla treba obrezati jer viši čovjek od mene zapinje glavom o grane stabala, a tek kišobrani,

– ispred kuća Bolnička 19 i 21 na međi do nogostupa posađene su plave i bijele šljive koje su se nadvile iznad pločnika, padaju sa stabala tri mjeseca godišnje i pješaci moraju hodati po kolniku, odnosno gnječiti plodove šljiva, ako auto ide u susret,

– preko puta tih šljiva na javnoj površini uz kuću broj 24 danas stoje podložne palete za slaganje drva (meterice) i sada će se ponovno složiti drva i stajati do sljedećeg ljeta,

– u Vijencu Ive Marinkovića ispred broja 5, već 12 godina parkira se osobni auto na nogostup bez obzira što ima parkirališe. O tom prekršaju ja sam mnogo puta podnio prigovor redarskoj službi Grada i Policijskoj stanici u Ogulinu, ali auto još uvijek stoji na nogostupu. Imamo čak i policajca (Bobya) koji samo do podne vrši uzaludnu službu.

P.S.

Fotografije koje slijede poredane su prema napomeni iz točke 2. ove kolumne.

Te napomene spomenute su u više navrata gradonačelniku i nekim službenicima Uprave, ali bez uspjeha. I policija je u pisanom i video obliku bila upoznata s tim problemom. Ni redarska služba, niti policija nisu reagirali?!

Piše Krešimir Rendulić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)