Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Aloe vera “biljka besmrtnosti”

Iako na svijetu postoji oko 400 poznatih vrsta roda Aloe, nisu sve vrste ljekovite. U fitoterapiji se koriste biljke velikih listova, a najčešće Aloe vera i Aloe arborescens. Aloe arborescens ima visoko stablo iz kojeg se granaju mesnati listovi, a Aloe vera je višegodišnja kaktusolika biljka bez stabljike, mesnato, šiljasto nazubljenog lišća koje izlučuje gusti gel koji se upotrebljava u velikom broju liječničkih tretmana kao i tretmana ljepote. Sadržava razne antiupalne tvari, minerale, antioksidanse, vitamine C, E, B12 i beta-karoten. Gel iz lišća rabi se za opekline, ugrize, modrice i iritacije kože. Od istog se mogu pripremiti krasni gelovi za hidrataciju kože, što nam je u ovim hladnijim razdobljima, kada je zrak u prostorijama zbog grijanja suši zbog čega je i koža suša, svakako poželjno.


Gelovi su nježniji od krema, mnogo se lakše razmazuju i iznimno su korisni kada moramo na brzinu hidratizirati oštećenu i suhu kožu. Preporuča ih se koristiti i ljeti nakon sunčanja, a nema ništa ljepše kada na očišćeno lice nanesemo hladan osvježavajući gel od npr. aloe vere.
Tu biljku većina nas ima u svojim domovima, a kako preferiram prirodnu kozmetiku naspram komercijalne donosim vam recepturu koju možete samo napraviti u svom domu, vrlo jednostavno i brzo. Dobiveni gel možete koristiti bilo za njegu lica, bilo za opekline i ožiljke. Zbog nedostatka konzervansa držite ga u frižideru i iskoristite kroz mjesec dana.

Sastojci:
2 velike žlice aloe vera gela iz prerezanog lista
1 velika žlica cvjetne ružine vodice- možete kupiti u biljnim drogerijama
2 velike žlice biljnog glicerola – možete kupiti u biljnim drogerijama
½ velike žlice bademovog ulja
Jedan za drugim sastojke dodajete u zdjelicu i polako miješate pjenjačom ili žlicom sve dok se ne povežu u nježan, vrlo lagan i gotovo prozirni gel, ugodnog mirisa. Aloe vera u gelu djeluje kao ovlaživać i biljka koja hrani i njeguje. Ružina vodica pomaže zadržavanju optimalne vrijednosti ph kože, glicerol djeluje kao čuvar vlage, a biljno ulje njeguje i hrani kožu. Osjećaj kože nakon nanosa gela izuzetno je ugodan, gotovo svilenkast i odlično je rješenje za suhu kožu.

 

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala možete pronaći i na Facebook stranici  Aromaterapija.Laroma