Aktualno Županija

Blokiranim korisnicima socijalnog programa Grad otpisuje dugove za komunalnu naknadu – među njima ima i bivših obrtnika

Samo 32 Karlovčana, korisnika socijalnog programa kojima su blokirani računi, na popisu je onih kojima će Grad otpisati dugove za komunalnu naknadu.

Riječ je o malim iznosima, od 57 do 2.512 kuna pri čemu je najviše, osmero, onih koji duguju po nekoliko stotina kuna, šestero je dužno više od 1.000, a troje više od 2.000 kuna. Ukupno nepunih 22.000 kuna.

Odnosi se to na komunalnu naknadu za stambene objekte, a zahtjeve su dužnici morali podnijeti Inkasatoru do 18. listopada. Uvjeti za odobrenje su bili da se radi o fizičkim osobama, građanima ili bivšim obrtnicima, korisnicima pomoći iz socijalnog programa, čiji su računi posljednjeg dana 2017. bili pod ovrhama. Od svih je Inkasator pokušao dugove i prisilno naplatiti.

– Što nije urodilo naplatom jer su dužnici fizičke osobe bili pod dugotrajnim blokadama ne samo Grada, odnosno Inkasatora nego i drugih vjerovnika. Otpis dugova fizičkim osobama od strane Grada Karlovca ne znači da su svi ti dužnici deblokirani jer se u prosjeku samo 10 posto dugova fizičkih osoba odnosi na dugove prema lokalnoj samoupravi i komunalnim društvima, stoji u obrazloženju odluke o otpisu dugova za komunalnu naknadu koju u utorak trebaju donijeti gradski vijećnici.

Osim za komunalnu naknadu, Grad po odluci iz rujna blokiranim građanima otpisuje dugove do 10.000 kuna i za najamnine, spomeničku rentu, porez na korištenje javnih površina, zakup javnih površina, podzakupnine i potraživanja za sudske troškove, dok tvrtke u njegovom vlasništvu to čine samo korisnicima socijalnog programa blokiranih računa. (kaportal.hr)