Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Aronija – moćan čuvar vašeg zdravlja

Iako,vjerujemo da ste se u svakodnevnom životu već susretali sa aronijom i da ste ju imali priliku konzumirati, možda niste dovoljno upoznati sa njenim ljekovitim svojstvima i učincima koje ona može imati na vaše zdravlje.
Ako do sada niste znali, crnoplodna aronija, inače, pripada porodici Rosaceae (ruža). To je grm prekrasnih bijelo-ružičastih cvijetova koji donose krajem ljeta crno-ljubičaste bobice, prave riznice aktivnih tvari.

U Europu je stigla iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Navodno su je poznavali tamošnji Indijanci koji su njene plodove upotrebljavali kao hranu i lijek. Kako plodovi aronije dugo vremena ostaju na grmu i ne kvare se, Indijanci su se njima hranili, plodove su sušili i mljeli, te miješali sa životinjskom mašću i osušenim mesom.
Poznato je kako su plodove aronije u Europi, nakon nuklearne katastrofe u Černobilu krajem 8o-ih, ljudi koristili za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba, te čišćenje od radijacije i teških metala.

A što je to u aroniji što ju čini tako moćnom biljkom?

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biološki aktivnih spojeva poznatih pod imenom polifenolni spojevi. Najzastupljeniji su proantocijanini, antocijanini (prirodni izvor boje) te flavonoli. Ona također sadrži veliku količinu vitamina P, što je od velike važnosti za zdravu prehranu. Prava je riznica biološki aktivnih spojeva (preko 300). Izuzetan je antioksidans, a njen antioksidativni kapacitet je mnogostruko veći nego, primjerice, borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica, dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, PP, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom. I udio ostalih vitamina vrlo je velik.

Kako onda aronija utječe na naše zdravlje i organizam?

Redovita konzumacija aronije čisti krv, jača cirkulaciju i  imunitet, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno. Poboljšava krvnu sliku, pomaže kod anemije. Smanjuje glavobolje i migrene, stvara snažnu zaštitu od demencije i razvoja Alzheimerove bolesti zbog sadržaja antocijanina i vitamina P kojeg ima u sebi. Pomaže oporavku nakon srčanog i moždanog udara, poboljšava cirkulaciju miokarda, te sprječava začepljenje krvnih žila. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj kroničnih bolesti.

Kako bi postigli učinak i ojačali vaš imunitet dovoljna je redovita konzumacija aronijinog matičnog soka, a na odmet nije ni čaj od aronije koji je idealan za ove hladne zimske mjesece. (A.T.V.)