Aktualno Sport

Kauboji apsolutni favoriti, prilika za uigravanje i igrače s klupe

OD 18.00, HRVATSKI RUKOMETAŠI LOVE ČETVRTU POBJEDU NA SVJETSKOM PRVENSTVU Kauboji apsolutni favoriti, prilika za uigravanje i igrače s klupe

Nakon pobjeda protiv Islanda, Japana i Makedonije pred hrvatskom rukometnom reprezentacijom četvrta je utakmica na SP-u u Njemačkoj i danskoj, na papiru najlakša, ona protiv Bahreina. Okršaj u Münchenu na rasporedu je u 18 sati, Kauboji su apsolutni favoriti.

HRVATSKA: Stevanović; Štrlek, Šipić, Vida; Duvnjak, Karačić, Stepančić

BAHREIN: Abdulhusain; Al Salatna, Merza, Al Samahiji, Madan, Al Sayyad, Habib

Treći put Bahrein je na SP-u rukometaša. Ova mala zemlja na obalama arabijskog poluotoka jako puno je uložila u rukomet posljednjih deset godina. Rukomet je u njoj postao nacionalni sport broj 1. I jako su ponosni na njega. Smatraju se najboljom azijskom selekcijom, jer Katar ne smatraju zbog sile stranaca konkurentnom na toj sceni.

Bahrein je na prethodna dva SP-a osvojio 23. mjesta. Ustvari, trebao je biti na tri SP-a, jer je izborio plasman, ali su ga zbog političkih razmimoilaženja sa SP-a u susjednom Kataru jednostavno izbacili.

Prvi put su nastupili na SP-u u Švedskoj 2011. i odigrali zapažen turnir. Pobjedom protiv Egipta napravili su jedno od ozbiljnijih iznenađenja, a kasnije su još pobijedili Australiju da ne bi bili posljednji. Prije dvije godine bili su u Francuskoj, predvodio ih je Gudmundur Gudmundsson, upisali su u utakmici za 23. mjesto pobjedu protiv Angole i to je za njih bio razlog za zadovoljstvo.

Gudmundssona je na čelu selekcije zamijenio Aron Kristjansson. Tako navike nisu puno mijenjali, jer zadovoljni su islandskim pristupom. No, Kristjansson ih teško može pomaknuti na više. I sam je svjestan toga.

  • Za nas je ovo malo preteška konkurencija. Cilj je samo napredovati i kvalitetno usvojiti neke nove stvari. Naši igrači su svi u domaćem natjecanju, dakle nemaju preveliko iskustvo na ovakvoj sceni i zato s umjerenim ambicijama dolazimo. Naš osnovni cilj je prvenstvo Azije, u njemu vidimo priliku da se izborimo za napredak i plasman na veliku scenu – kaže Kristjansson.

Bahrein je druga reprezentacija Azije, u posljednjem finalu prvenstva igranog u Koreji izgubio je od Katara samo dva pogotka razlike. U posljednjih pet azijskih prvenstava četiri puta su igrali finale. Treba reći da su dva od ta četiri prvenstva igrana u Kataru i da je Bahrein gubio finala 5 i 1 gol razlike.

Bahrein spada u vrh rukometa na pijesku gdje je redovno u završnicama. Novac im zbog silnih zaliha plina nije problem, ali ga ne bacaju u vjetar. Samo ih je milijun i 200 tisuća, kraljevina su, dovoljno je reći da imaju utrku Formule 1, da imaju nogometnu momčad koja teži azijskom vrhu, da su jedna od najbogatijih zemalja u zaljevu. (jutarnji.hr)